Henrik Sundström (M). Foto: SVT

Moderaterna i Bohuslän vill förbjuda tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Det var med en stor majoritet som Moderaterna i Bohuslän röstade för ett tiggeriförbud på sin förbundsstämma.

I dag höll Moderaterna i Bohuslän förbundsstämma i Stenungsund. Bland alla propositioner och motioner på dagordningen så var det en som redan innan väckt mångas intresse. Förslaget att förbjuda tiggeri.

– Det har hänt mycket i kunskapsläget hos beslutsfattare, säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän.

Enligt Henrik Sundström så berättade den moderata riksdagsledamoten Maria Plass på stämman om ett besök tidigare i veckan i Rumänien.  Hon var där med en riksdagsdelegation. Enligt Maria Plass så uppmanade både Rumäniens president och talman Sverige att tydligare reglera tiggeriet. Människor som åker iväg till Sverige för att tigga förhindrar sociala insatser i Rumänien. Det leder också till stora sociala problem med de barn som lämnas ensamma.

- Då blir ju möjligheten att tigga i Sverige ett upphov till sociala problem i Rumänien säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän.

Tiggeriförbud

Moderaterna i Bohusläns förbundsstämma röstade efter en lång debatt igenom förslaget att förbjuda tiggeri. Förslaget ska nu gå vidare till partistämman i höst. Men det finns kritik mot att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna.

– Vi tittar inte på andra partier. Vi lyssnar på våra medlemmar och väljare, och de kräver att vi vidtar åtgärder. Vi formulerar vårt partis politik underifrån och upp, svarar Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän.

Skrota decemberöverenskommelsen

På stämman fanns det även en motion om att avskaffa decemberöverenskommelsen. Enligt Henrik Sundström så finns det en bred majoritet inom länsförbundet som inte gillar överenskommelsen, men de vill inte bryta ett avtal.

- Har partiledningen ingått ett avtal så får vi snällt äta upp det. Men om regeringen bryter mot förutsättningarna, till exempel att man bryter mot det finanspolitiska ramverket och överskottsmålet,  då ska decemberöverenskommelsen brytas, säger Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän.

Henrik Sundström är rätt säker på vad som kommer att hända med decemberöverenskommelsen framöver.

– Det är väl inte många som tror att decemberöverenskommelsen finns kvar nästa december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.