• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Maja Suslin / TT

Nazistiska Svenskarnas parti upplöst

Uppdaterad
Publicerad

Nynazistiska Svenskarnas parti lägger ner. Det framgår av en text som lades ut på partiets hemsida.

Orsaken uppges bland annat vara det svaga resultatet i fjolårets val – partiet siktade på 10 000 röster men fick bara drygt 4 000 röster och man lyckades inte ta mandat i någon av de 34 kommuner man kandiderade i.

”Möjligheten att nå nästa nivå på den politiska stegen, att få in de nya organisatörer och partiföreträdare som behövdes, försvann”, skriver partistyrelsen på hemsidan enligt Dagens Nyheter.

Partiledaren Stefan Jacobsson bekräftar partiets upplösning för Aftonbladet:

– Ja, det stämmer, säger han till tidningen.

Jacobsson vill dock inte ge några ytterligare kommentarer utan hänvisar till texten på partiets hemsida.

Mandat i Grästorp

I valet till kommunfullmäktige i Grästorps kommun 2010 blev partiet det femte största och fick ett mandat. Svenskarnas parti är därmed det första nazistiska parti som suttit i en folkvald församling i Sverige sedan 1940-talet. Skatteverket konstaterade dock att den folkvalde, Daniel Höglund, i praktiken inte bodde i Grästorp och ändrade därför folkbokföringsadress för Höglund. Detta ledde i sin tur till att partiets mandat var obesatt redan efter några månader.

2012 kom Svenskarnas partis Curt Linusson in i kommunfullmäktige i Lidköping efter att ha stått på tur efter att Sverigedemokraternas representant lämnat kommunen. Linusson var inte medlem av SD, men hade fått flest personröster på partiets valsedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.