Personalen på Migrationsverket i region Väst skriver i ett protestbrev till ledningen att ”Ingen kan längre planera sitt privatliv. Vi är utmattade och känner ständig stress och trötthet.” Det skriver P4 Göteborg idag.
14 timmars arbetspass
Personalen skriver i brevet som riktas till bland annat generaldirektören Anders Danielsson att de har ställt upp och jobbat sena kvällar, helger och ofta mer än 14 timmar i följd. De gör det för att hjälpa de flyktingar som kommer och stödja Migrationsverket i en svår situation.
Kräver vila
Nu kräver personalen i sitt brev vila. De säger att sjukskrivningarna ökar och att i vissa delar av landet svimmar anställda på grund av den ansträngda situationen. De har slagit i taket när det gäller övertid och har nu fått ett schema där det krävs att de jobbar över jul och nyår.
– Jag känner igen mig i den bilden. Vi har jobbat oerhört hårt. Vi ligger kanske på 400% av vanlig verksamhet sedan mitten av september, säger Marcus Toremar, chef Migrationsverket region Väst till SVT Nyheter.
Uthållighet
Enligt Marcus Toremar har det tagit tid för Migrationsverket att hitta folk till de vakanser som finns. Nu försöker ledningen skapa uthållighet. Därför jobbar de med schemaläggning kring jul och nyår för att alla ska få lite ledigt.
– Ambitionen är att alla ska få ledigt en vecka. Det är det vi siktar på, säger Marcus Toremar och fortsätter.
– Det är inte som myndigheter kanske haft förr i tiden att man haft ledigt två, tre veckor över julen. Det här läget som Migrationsverket och Sverige befinner sig i kräver en annan närvaro av oss även under jul och nyår.
Fler anställda
Antalet anställda har ökat under hösten, från 700 till ungefär 880, och Migrationsverket fortsätter att rekrytera. Enligt Marcus Toremar handlar det nu också om en kulturfråga bland de anställda.
– Vi har inte haft samma arbetstider som man har inom vården och polisen. Nu kanske Migrationsverket, åtminstone delvis, måste närmare sig det sättet att jobba när man har öppet mera regelbundet.
– Har ni haft det lite för bra tidigare?
– En hel del av arbetet har kunnat bedrivas på kontorstid, men den här flyktingsituationen vi ser innebär att den verkligheten har vi inte längre, säger Marcus Toremar.