Det är ett hundratal sjuksköterskor och undersköterskor som får prova på kortare arbetsdagar med bibehållen lön och det möjliggör dubbla skift vid operationsborden. Förhoppningen är att operationsköerna ska kortas och att personalomsättningen minskar.
Operation 1 på ortopeden på Mölndals sjukhus har varit en avdelning med hög sjukfrånvaro, hög personalomsättning och många som inte orkade jobba heltid – kort sagt en avdelning med problem.
Undersköterskan Agneta Johansson var en av dem som tidigare jobbade deltid, 85 procent, för att hon inte orkade jobba heltid.
Trodde inte att det var sant
– Det är ett tungt arbete, stressigt, det var många som inte orkade göra ett bra jobb, inte orkade leva, och därför fick vi gå ner i arbetstid, berättar hon.
Och när hon fick erbjudande om att jobba sextimmarsdag med heltidslön trodde hon att hon drömde.
– Jag trodde inte det var sant! Och jag trodde inte att det skulle bli verklighet, men det blev det!
Hon är mycket nöjd med de kortare arbetsdagarna i operationssalarna.
– Det har fallit väldigt väl ut. Vi orkar mer och vi hinner mer och framför allt orkar vi mer hemma, det känns fantastiskt bra.
Arbetsglädjen är tillbaka
Sedan det blev känt att avdelningen gått över till kvoterad sextimmarsdag för sjuksköterskor och undersköterskor har intresset för att jobba här blivit jättestort och det har inte varit svårt att rekrytera de tio extra sköterskor som behövs för att täcka upp vid operationerna.
– Det har inte varit svårt att rekrytera narkossköterskor och undersköterskor, men operationssköterskor är alltid svårt att rekrytera, de är en bristvara i hela Sverige, berättar Marina Henriksson, tf vårdenhetschef på Operation 1.
– Men framför allt är det viktigt att den ordinarie personalen ska vilja stanna kvar och trivas, för det är det som har varit vårt största problem, att man slitit ut sig helt enkelt, säger hon.
Dubbla skift kortar köerna
Sextimmarsdagen möjliggör dubbla skift vid operationsborden, där det första börjar 7 och slutar 13 och det andra börjar 12.30 och slutar 18.30. Men det är bara när man jobbar i operationssal som man har förkortad arbetstid och det gör man fyra dagar i veckan. Den femte dagen är en vanlig åttatimmars arbetsdag och en normalvecka innebär alltså 32 timmar.
Eftersom man opererar två timmar längre varje dag så räknar man med att hinna med fler patienter och korta köerna. Hur många är för tidigt att säga, menar Marina Henriksson.
– Men eftersom vi kan skapa operationstid fram till klockan sex i stället för fyra så innebär det i alla fall en patient till per sal på den tiden, säger Marina Henriksson.
Operation 1 har sex operationssalar igång, men Marina Henriksson planerar att också öppna upp den sjunde operationssalen som tidigare varit obemannad.
– Vi kör proteskirurgi och frakturkirurgi här och det innebär att patienterna både ligger på avdelningen och hemma och väntar på operation så det är väldigt angeläget att minska väntetiderna, säger hon.
Även sjuksköterskornas fackliga ombud från Vårdförbundet är entusiastisk över sextimmarsmodellen.
– Ja, den har fått positiv respons, jag tycker alla verkar väldigt nöjda och glada , säger Karin Frank från Vårdförbundet.
Försöket pågår i två år
– Det verkar som att alla är lite piggare nu och det blir lite bättre flyt, det blir inte så många överrapporteringar. Det är ett gäng som jobbar förmiddag och sen kommer ett gäng och löser av och då blir det bara en avlösning och det är lite skillnad mot tidigare, säger hon.
Facken och arbetsgivaren har kommit överens om den kvoterade arbetstidsmodellen som innebär att matrasten efter fem timmar avtalats bort mot att personalen fått en förkortad arbetstid och kan gå hem redan efter sex timmar. Naturligtvis kan personalen ändå ta en snabbfika om arbetet i operationssalen så medger.
Försöket med kvoterad sextimmarsdag ska pågå i två år och sedan utvärderas. Men redan nu tycker operationssköterskan Clive Tait att arbetstiderna ska permanentas.
– Det blir ett bättre flöde på operationerna, det känns som att vi jobbar smidigare och på ett effektivare sätt och det funkar jättebra, det är väldigt positivt, säger Clive Tait.