Tar strid för naturbruksskola – struntar i partipiskan

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda frågan kring naturbruksgymnasier kan nu sätta sprickor i det blågröna samarbetet i regionen. För imorgon tänker Vänersborgspolitikern Bo Carlsson (C) rösta mot sitt eget parti och det blågröna styret. Allt för att rädda naturbruksskolan Nuntorp på Dalboslätten.

– Jag är ingen marionett utan måste stå upp för mina åsikter, säger Bo Carlsson (C), ledamot i regionfullmäktige.

På tisdagen ska regionfullmäktige fatta avgörande beslut om de sex naturbruksskolornas framtid. Så sent som i förra veckan beslutade både regionstyrelsen och regionutvecklingsnämnden att skolorna i Dingle, Nuntorp och Strömma ska läggas ner. Däremot får Uddetorp, Sötåsen och Svenljunga vara kvar.

Protesterna har inte bara varit stora från elever, lärare och företagare, utan även från kommunhåll i Fyrbodalsområdet. Bo Carlsson (C) tar steget fullt ut och kommer att gå emot sitt eget parti och det blågröna styret när frågan kommer upp som ett extra ärende under fullmäktigemötet på tisdagen.

– Till att börja med är det en väldigt dålig utredning som ligger till grund för det förslag som är lanserat. Utbildningen måste också spridas geografiskt. Att ha hela Fyrbodal utan utbildning är oacceptabelt, säger Bo Carlsson (S).

Endast en röst skiljer

Frågan är därmed mycket jämn inför avgörandet. Av de 149 mandaten i fullmäktige har det blågröna styret 76, medan oppositionen har 73. När nu Bo Carlsson byter sida är siffrorna 75-74. Endast en röst skiljer alltså, förutsatt att alla politiker närvarar och följer sina partiers linjer. Bo Carlsson arbetar nu febrilt för att få fler blågröna politiker att ändra sig.

– Jag har talat med både Moderater, Kristdemokrater och Miljöpartister som håller med mig i sak. Men de är rädda för rädda att gå emot partilinjen och säger att de i så fall är körda i sina partier. Och så undrar de vad som skulle hända med det blågröna majoritetsstyret, säger Bo Carlsson (C).

Men vad säger du om dina partikollegor?

– I det här fallet har de fel.

Och du är till och med beredd att spräcka det blågröna styret?

– Ja, man kan inte sälja sin själ och sitta kvar i ett styre till vilket pris som helst.

Papperskorgen som gäller

Bo Carlsson (C) kommer sjäv från Vänersborg och bor nära skolan i Nuntorp. Trots det anser han inte att hans agerande styrs utifrån lokalpatriotiska skäl.

– Naturligtvis kan jag säkert anklagas för det men jag försöker se sakligt på frågan. Och ju mer jag tänker på det ju säkrare blir jag, säger Bo Carlsson (C).

Lyckas han inte få med sig fler blågröna röster kommer han vid mötet imorgon i första hand rikta in sig på ett tilläggsförslag där Nuntorp får vara kvar. I andra hand vill han att frågan återremitteras.

– Så vi får en ny utredning som är värd namnet, den nuvarande är så dålig att det är papperskorgen som gäller, säger Bo Carlsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.