• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Därför räknar vi kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

Ett enträget arbete har gjort SVT Västerbotten till ett av de mest jämställda nyhetsprogrammen i världen. Metoden är enkel: att räkna varje dag.

Runt om i världen dominerar männen i nyhetsrapporteringen. I The Global Monitoring Project granskas medier över hela världen och den senaste studien visar att bara 24 procent av de intervjuade är kvinnor. I Sverige ligger siffran på 31 procent.

Men i SVT Nyheter Västerbotten ser det annorlunda ut. Förra året landade redaktionen på 49 procent kvinnor och 51 procent män i huvudsändningen klockan 18.30.

– Det är en del av vårt uppdrag att skildra Västerbotten som det ser ut och 50 procent av västerbottningarna är kvinnor, säger redaktionschefen Anders Bäckström.

Har fått pris

Allt började år 2001 när dåvarande Nordnytt klövs i två program, ett för Norrbotten och ett för Västerbotten. För dåvarande Västerbottensnytt blev jämställdhet ett av ledorden och redaktionen fick pris av länsstyrelsen år 2004 för sitt arbete.

– Reportrarna söker alltid efter kvinnor att intervjua i alla sammanhang. Sen räknar redaktörerna efter varje sändning och vi skickar ut mejl varje vecka för att påminna om hur det ser ut, säger Maria Brändström som är programledare och reporter på redaktionen.

Uppmärksammas i flera studier

Nu har även planeringen blivit viktigare och redan vid mötet klockan 11 varje dag kan redaktionen se om kvällens sändning blir full av män eller bara nyheter från Umeå och kan då styra om.

Arbetet har uppmärksammats i en rad publikationer och rapporter, bland annat Räkna med kvinnor från Göteborgs universitet och Making change, med nordiska exempel på jämställdhetsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.