Enligt Dagens Nyheter ökade andelen ekobananer hos Coop från 22 procent i början av förra året till 40 procent i slutet.
Ica noterar en uppgång med 150 procent sedan mitten av 2013 och hos Axfood, med bland andra varumärkena Hemköp och Willys, är ökningen cirka 100 procent mellan 2012 och 2013.
– Jag är väldigt nöjd över detta. Det visar att det finns en lyhördhet hos konsumenter att försöka att undvika onödiga kemikalier, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet.
Förra året analyserade han, på uppdrag av Testfakta, vilka bekämpningsmedel som finns i de vanligaste banansorterna. Det visade sig finnas insekticider och svampmedel i både skal och fruktkött. Men inte i de ekologiskt odlade.
– Vill man skära i sitt intag av bekämpningsmedel ska man välja det ekologiska alternativet, säger Åke Bergman.
Han tycker att det finns anledning att göra det, även om de uppmätta nivåerna i Testfaktas test låg under EU:s gränsvärden.
– Det finns ett skäl att göra det i preventivt syfte. Risken för att få i sig bekämpningsmedel från frukt och grönsaker är uppenbar, säger Åke Bergman.