Foto: TT

Fler unga i arbete

Publicerad

Arbetslösheten har minskat med nästan 1 000 personer i Västerbotten sedan april månad i fjol. Antalet inskrivna vid Arbetsförmedlingen i länet har minskat i nio av 15 kommuner under det senaste året. Störst minskning har skett i gruppen unga män.

Totalt var antalet inskrivna öppet arbetslösa vid länets arbetsförmedlingar 9 984 personer i april i år. Det motsvarar 6,9 procent av den registerbaserade arbetskraften i åldern 16-64 år. Det är 957 personer färre än samma tid i fjol.

Den högsta arbetslösheten finns i Vilhelmina med 12,1 procent utan arbete och den lägsta i Umeå med 5,8 procent.

– En positiv trend är att personer som haft svårt att få jobb och haft långa perioder i arbetslöshet nu verkar ha lättare att komma ut på arbetsmarknaden. Det har vi sett under ett antal månader nu, säger Anna Viklund, arbetsförmedlingschef i Skellefteå i ett pressmeddelande.

Unga män i arbete

Under april i år var 2 273 ungdomar i åldrarna 18-24 år registrerade som arbetslösa. Det var 896 färre än vid samma tid i fjol. En majoritet, drygt 66 procent, av dessa var män. Samtidigt får allt fler i gruppen unga män arbete, det är i den gruppen som arbetslösheten minskat mest.

Under april har också antalet varsel gått ned, från 66 personer i april i fjol till 39 i år. Hittills i år har 606 personer varslats om uppsägning jämfört med 399 under de tre första månaderna för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.