Foto: Privat/TT

”Händer det något mer då åker jag hem”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Bodotter från Granö i Västerbotten bor sedan fem år i Paris. Hon och hennes kille skulle till det område där terroristerna slog till på fredagskvällen. – Vi skulle träffa vänner på en bar som ligger väldigt nära där den första attacken var, säger hon.

Det är morgonen efter terrorattacken där totalt 128 personer dödats. 200 har skadats varav 99 allvarligt. Det är långt ifrån en vanlig morgon den franska huvudstaden som varit Sara Bodotters hem de senaste fem åren.

– Jag kommer inte att gå ut idag, min kille var just ute och köpte lite bröd och han säger att säkert hälften av alla butiker är stängda, och det är väldigt lite folk ute på gatorna.

Terrordåden i Paris

Att hon inte hamnade i det område av Paris som attackerna skedde beskriver hon som ren tur. Planen var att möta upp vänner på en bar som ligger mellan Petit Cambodge Restaurant och konserthallen Bataclan, där 87 personer miste livet.

– Vi var och kollade in en pop-up shop som IKEA har här, och efter det tog vi beslutet att äta i närheten av där vi var, i stället för att åka dit.

”Tack att vi inte gick ut”

Efter att Sara och hennes pojkvän ätit beslöt de sig för att åka hem till bostade istället, och de kom hem strax efter att attackerna inletts.

– Vi ringde våra vänner som befann sig på baren vi skulle möta dem på. När vi tillslut fick tag i dem var de instängda på baren och fick inte gå ut.  Då kände jag bara, tack för att vi inte gick ut ikväll.

Vännerna klarade sig helskinnade men tvingades vara instängda länge på baren. Sara beskriver området som väldigt populärt, det är dit alla hennes vänner går.

– Det är helt ofattbart, Le petit Cambodian är ett ställe som alla går till, vem som helst av mina vänner skulle kunna ha varit där igår.

Två attacker på ett år

Det här är den andra terroristattacken Sara upplever bara i år. Hon beskriver fredagens attack som annorlunda än den mot Charlie Hebdos redaktion i januari.

– Det som hände i januari, det var ETT attentat, även om det verkligen var hemskt så är det här annorlunda. Nu är det flera attentat på samma kväll, dom hade lika gärna sprängt hela Stade du France i luften liksom. Det känns som att de man pratar med är mer inställda på någon form av krig, något man inte pratade om i januari.

”Då åker jag hem”

Nu går tankarna på att eventuellt lämna Frankrike och åka hem.

– Händer det något mer då åker jag hem på en gång, det är bara dumt att ta det osäkra före det säkra, avslutar hon.

Fakta: Terrorattackerna i Paris

Attackerna skedde på flera olika platser i Paris och minst 128 människor dödades.

Vid Stade de France, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll tros tre personer ha dödats. Det är ännu inte bekräftat om det rör sig om angriparna. Attacken mot stadion uppges ha varit en självmordsattack. Frankrikes president François Hollande befann sig på stadion när attacken ägde rum.

Gisslan togs samtidigt i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal höll en konsert. Ett hundratal personer uppges ha dödats vid konserten.

Vid Rue de Charonne har 18 personer dödats.

Vid Boulevard Voltaire har en person dödats.

Vid Rue de la fontaine au roi har fem personer dödats.

Vid Rue Alibert är 14 personer dödade och många är allvarligt skadade.

Källa: AFP, Reuters, The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet