Skakningarna hålls någorlunda i schack av mediciner. Men 46-åriga Annelie Malm har sedan tre år tillbaka Parkinsonssons sjukdom och blir hela tiden lite sämre, hon behöver mer och mer medicin.
– För att kroppen ska fungera någorlunda, berättar hon för Västerbottensnytt.
Fått andra arbetsuppgifter
Arbetsgivaren – Björnåkerskolan i Burträsk – har ställt upp och ordnat arbetsuppgifter och schema som fungera. Förmiddagar – fyra timmar per dag. Sen tar orken helt slut.
– Då är jag så trött att jag somnar när jag kommer hem. Jag orkar inte vara vaken.
Annelies läkare tycker att både jobbet och halvtiden är perfekt med tanke på sjukdomen.
Försäkringskassan gör en helt annan bedömning. Den har beslutat att hon ska klara heltid eller så får hon hitta ett annat jobb. I somras drog Försäkringskassan in hennes sjukpenning.
– Vi går på dom medicinska underlag som finns och gör en bedömning utifrån det, säger Helen Edström, områdeschef för Försäkringskassan.
Så här mår Annelie idag – efter tre timmar på jobbet.
– Jag är ganska slut, jag känner att det håller på att vara nog snart...
Ska överklaga
Försäkringskassans beslut ska nu överklagas till förvaltningsrätten. Anneli vågar inte ens tänka på vad som händer om det blir ett avslag även där.
– Jag tar en dag i taget. Hoppas att det ska bli så att jag får min sjukpenning, säger Anneli Malm.
– Eftersom hon har överklagat får högre instans göra sin bedömning. Har vi gjort fel ska vi naturligtvis rätta till det, säger Helen Edström, områdeschef för Försäkringskassan.
På Parkinsonförbundet i Västerbotten är man förvånade över beslutet i det här fallet. Det är inte vanligt att deras medlemmar får problem med Försäkringskassan. De misstänker att Annelies fått problem på grund av att hon är relativt ung – 46 år. De flesta som drabbats av sjukdomen är närmare pensionen.
Patrik Samuelsson
Parkinsons sjukdom
Parkinsons sjukdom orsakas av att nervceller i hjärnan som producerar dopamin bryts ned. Huvudsakliga besvär är långsamhet, skakningar och stelhet. Sjukdomssymtomen kan dock effektivt behandlas med läkemedel. Regelbundna vanor och motion gör det lättare att klara det dagliga livet.
Parkinsons sjukdom drabbar främst personer över 50 år. I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har Parkinsons sjukdom.
Sjukdomen har ett långsamt förlopp där symtomen ökar efterhand. Det är inte förrän en relativt stor andel nervceller i det drabbade området skadats som symtomen kommer.
Sjukdomsupplysningen