Berit Aronsson trodde inte sina ögon när hon kastade en blick ner i en av containrarna på Gimonäs återvinningscentral.
– Där låg en servis från Rörstrand. Jättefin med guldkant, kompletta tallrikar och en såssnipa, säger Berit Andersson.
Hon ville rädda den från sitt öde och ta med den hem, men stoppades av Umevas personal.
Klassas som stöld
Att ta något ur en container på en återvinningscentral räknas som stöld, fick hon veta. Så hon tvingades lämna servisen åt sitt öde.
– Jag trodde inte det var sant. Det kändes helt fruktansvärt hemskt och jag kände mig förtvivlad, säger Berit Aronsson.
Förra året slängdes 149 kilo grovavfall per person på återvinningscentralerna i Umeå. De ansvariga på det kommunala bolaget Umeva är fullt medvetna om att mycket av det är fungerade saker – allt från elektronik och antika möbler till slalomskidor. Och så ser det ut över hela Sverige.
Branschpolicy stoppar
– Det är fruktansvärt resursslöseri när det kommer in saker som inte är nötta eller kanske inte ens använda. Det tycker vi är förkastligt, säger Simone Andersson, informatör på Umeva.
Men enligt branschens policy ska det som hamnat i containern stanna där.
– Den som lämnat det här kanske vill att det ska skrotas, det handlar om våra kunders integritet. Sen är det orimligt att vår personal ska avgöra vem som ska ta vad och hur långt man ska få sträcka sig ner i containern. Det handlar också om säkerhet så inte kunderna råkar skada sig.
– Det som är slängt är slängt, säger Simone Andersson.
Vill se förändring
Umeva har börjat samarbeta med Myrorna för att samla in kläder och satsar på tydligare och större ytor där saker som kan återanvändas ska lämnas. På Gimonäs öppnar snart ett bemannat återbrukshus till exempel. De anställda försöker också hålla koll så inget fullt fungerande slängs i onödan.
Men efter att Berit Aronsson sett vad som ändå hamnar i containrarna tycker hon att det borde gå att göra mer:
– Det fungerar inte ur ett hållbarhetsperspektiv. Jag tycker Umeva har en chans att gå i spetsen för branschen och tänka ett varv till kring den här policyn, säger hon.
Hennes förslag är att erbjuda välgörenhetsorganisationer att besöka återvinningscentralerna vissa specifika tider och ta hand om saker som kan tas till vara.