Här tvångsregistreras tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med rumänska tiggare i länet har debatterats ivrigt på sista tiden. På andra sidan norska gränsen kan kommunerna sedan i somras införa lokala förbud mot tiggeri, men i Mo i Rana har tiggarna försvunnit från gatorna, trots att inget förbud införts.

Rana kommun upplevde att tiggeri var ett stort problem i kommunen åren 2012-2013, därför har man beslutat om restriktioner. Alla som vill be om pengar på gatorna i centralorten Mo i Rana, oavsett om det handlar om tiggeri eller till exempel gatumusik, måste registera sig hos polisen. Och från att ha varit flera utländska tiggare på gatorna tidigare år finns nu ingen kvar. 

Vill återinföra totalförbud

Det var totalförbjudet att tigga i Norge fram till 2005, en lag som högerregeringen har planer på återinföra nästa år, men redan nu har kommunerna möjlighet att införa lokala förbud mot tiggeri. Rana kommun har inga planer på att införa ett förbud, men beslutet om registrering kom i samband med att attityden gentemot tiggare har hårdnade under förra året. Då gick lokala hjälparbetare ut och varnade för att ge pengar till tiggare.

Romska tiggare i Umeå

Det är Turid Thesen, en eldsjäl som bedrivit hjälparbete i Rumänien i 20 år, som besökte en familj som tiggde i Mo i Rana hemma i Rumänien. Efter resan gick hon ut i media och sa att det inte  är en bra idé att ge pengar till tillresta tiggare:

– De har betalat 40 000 kronor för att ta sig fram och tillbaka till Mo i Rana, de pengarna hade de kunnat använda för att sätta in fönster i husen hemma istället, säger Thesen till Ranabladet.

Ger mindre pengar

Artikeln fick stor uppmärksamhet och kommunalrådet i Rana tror att invånarna började ge mindre pengar på grund av uppmärksamheten i media.

– Det har varit lättare för folk att inte ge pengar på grund av att det varit så mycket mediafokus på det. Och det är klart att tiggarna märker av det och förstår att det inte är lönt att komma hit, säger Kai Henriksen, kommunalråd för norska konservativa partiet Høyre.

”Fler kommer till Sverige”

Rana är inte ensam om att ha infört tvångsregistrering av tiggare, flera större städer i landet arbetar på samma sätt. Kommunalrådet i Rana tror att fler tiggare istället kommer att komma till städer runt om i Sverige.

– I Norge är det ganska restriktivt, man har stort fokus på det. Så det är uppenbart att en del av problemet kommer att förflyttas, säger Kai Henriksen (H).

Skulle du rekommendera kommuner i Västerbotten att införa registering av utländska tiggare?

– Ja, det tror jag kan vara en bra signal att sända ut. Då får man en bra översikt av vem som tigger och vad det är för människor som rör sig i kommunen. Det kan vara en bra start, säger Kai Henriksen (H).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romska tiggare i Umeå

Mer i ämnet