Foto: SVT

Ågren kritisk till härbärge

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna står inte bakom Socialdemokraternas förslag att finansiera ett härbärge för EU-migranter i Umeå.

Dialogen har förts mellan kommunen och Umeå Pastorat sedan i höstas och nu står det klart att det blir ett samarbete för utsatta EU-migranter.

Rundstenarna i överenskommelsen är att stärka förmågan till försörjning för målgruppen utifrån stöd till vistelse, med en prioritering för barnfamiljer, något som Margareta Rönngren (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande och Kyrkorådets ordförande Leif Hognert skakade hand på under torsdagen.

”Bra att vi kommit överrens”

Överenskommelsen skulle i sådana fall sträcka sig fram till den 15 maj 2017

– Det känns verkligen bra att vi äntligen kommit överens om en helhetslösning. För mig har det varit viktigt att barnfamiljerna prioriterats, säger Margareta Rönngren (S).

Moderaderna kritiska

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) ska fatta beslut på tisdag. Men moderaterna ställer sig frågande till förslaget.

– Det är inte en kommunal uppgift att finansiera boende eller skolgång för EU-migranter under den korta tid de har rätt att vistas i Sverige. Socialdemokraternas logik är obegriplig. Vi har gemensamt sagt nej till detta för Umeå kommuns räkning och inte minst Hans Lindberg (S) har varit tydlig med att det inte är en kommunal uppgift.

– Nu har de svängt 180 grader. Beklagligt att de inte orkar hålla fast vid en gemensam politisk linje, säger Anders Ågren.

(S) har bytt fot

Ågren menar att Socialdemokraterna och Moderaterna hitttills varit eniga kring att boendehjälp inte ska finansieras av kommunen.

– Jag ser inget positivt med det här. Det är EU-migranternas eget ansvar att finansiera boende när de vistas här.

Finansieringen av härbärget och andra åtgärder i samband med förslaget skulle kosta kommunen 1,65 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.