Foto: SVT

Psykiatrin i Umeå tvingas till åtgärder

Publicerad

Arbetsmiljöverket vill att psykiatriska kliniken i Umeå gör en skriftlig handlingsplan för att personalen inte ska drabbas av ohälsa eller olycksfall på grund av för hög arbetsbelastning. Annars hotar ett beslut om föreläggande.

Vårdförbundet är i stort sett nöjt med att dess arbete nu leder till åtgärder.

Arbetssituationen vid psykiatrikliniken vid Norrlands universitetssjukhus har av Vårdförbundet tidigare beskrivits som katastrofal och därför gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket som genomförde en inspektion för en vecka sedan.

127 procents beläggning

Myndigheten konstaterar att avdelning 1 och 2 med 13 vårdplatser vardera, haft över 100 procents beläggning i genomsnitt. Under de första månaderna det här året har beläggningen legat på 127 procent i genomsnitt på avdelning 1. Arbetsmiljöverkets bedömning är att en medelbeläggning på över 90 procent i mer än tre månader är ett tecken på hög arbetsbelastning.

Konstant överbeläggning påverkar också riskerna för hot och våld, vilket myndigheten också pekar på i sin bedömning av situationen.

Personalomsättningen har dessutom varit hög senaste 1,5 åren.

Fem punkter

Vårdförbundet gick till verket med en lista på fem punkter och krävde bland annat att vårdplatser ska stängas om inte grundbemanningen uppfylls och att överbeläggningsplatserna ska stängas ner. Myndigheten tillmötesgår inte facket på de punkterna, men förbundet ställer sig ändå positivt idag.

– Vi är väldigt nöjda med det möte vi hade och att det här arbetet vi drivit leder till att det genomförs en risk- och konsekvensanalys, säger Marie Brännström som är huvudskyddsombud.

Hon berättar att det arbetet fortsätter i augusti.

– Vi är överens med Vårdförbundet om att vi tillsammans måste försöka hitta lösningar och göra en plan, kommenterar verksamhetschef Christina Wennberg Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.