Foto: SVT.

Umeåpolisen ansvarar för hela Norrland

Uppdaterad
Publicerad

I maj tas polisens nya ledningscentral i Umeå i bruk. Efter det ska mer än halva Sveriges polisärenden skötas därifrån.

Om den nya ledningscentralen i Umeå skulle få problem, till exempel med att en fiberkabel grävs av och kommunikationen slås ut, kommer stockholmspolisen att ta över alla larm i Norrland, från Riksgränsen till Sveg.

Andra centraler läggs ned

I slutet av maj läggs dagens ledningscentraler i Östersund, Sundsvall, Umeå och Luleå ned och ersätts av en ny regionledningscentral i Umeå för hela Norrland

– Vi kommer att klara det här bra med våra 100 anställda, men det är klart att det är 55 % av landets yta, 44 kommuner och 880 000 invånare, säger Benny Rinnström, som är chef för den nya ledningscentralen i Umeå.

Ny personal anställs

Umeåcentralen ska bara ha hand om blåljusärenden. Lägre prioriterade ärenden kommer att hamna hos polisens kontaktcenter i Luleå/Boden, så som bortsprungna hundar och stulna cyklar. Även den centralen ska vara dygnet-runt-bemannad.

Personalen vid de ledningscentraler som läggs ned får nu andra arbetsuppgifter. I Umeå har ny personal anställts, framförallt operatörer.

– Vi har ett vakthavande befäl för hela Norrland, som har stöd av fyra arbetsledare. Polisorganisationen i hela Sverige görs nu om och vi får färre och större centraler, säger Benny Rinnström.

Rädd att folk ska dö

Kritik har framförts från bland annat fjällräddare som varit rädda för att polisen ska ringa fel och folk skall dö på fjället när polisen styrs från Umeå.

– Vi förstår kritiken, men vi har en bra organisation och bra uppdaterade kontakter med fjällräddningen, och dessutom bra kartmaterial, så det kommer nog att fungera, säger Benny Rinnström.

”Vi har bra rutiner”

 Hur kommer polisen att ledas i Åre, Kiruna eller Sundsvall om en fiberkabel grävs av och radiosändarna inte fungerar?

– Vi har bra reservrutiner och går något ned är tanken att en annan regionledningscentral skall ta över, till exempel Stockholms.

Men det går inte att få liv i Sundsvall, Östersund eller Luleå om något händer?

– Nej, de ledningscentralerna kommer inte att finnas kvar, säger Benny Rinnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.