”Vi räddar tigrar men struntar i björnar”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lundin, regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen i Västerbotten, tycker att det är dubbelmoral att vi värnar tigrar och snöleoparder, men inte vill bevara järvar och björnar.

– Det är som att ju längre bort djuren finns, desto lättare är det att försvara dem. Vi har ett problem i att rennäringens förutsättningar krockar med rovdjuren, men rovdjuren tillhör den biologiska mångfalden och det är vår skyldighet att bevara dem, säger Göran Lundin.

Han har stor förståelse för renägarnas problem med rovdjursrivna renar, men han tror också att det är en konflikt som går att lösa.

– Rovdjuren har ett existensberättigande, men jag tycker att ersättningen för rovdjursrivna renar måste vara i paritet med förlusterna. Minst. Ersättningen har släpat efter i många år, säger Göran Lundin.

Fridlysning skyddar djuren

Han säger också att vissa rovdjursstammar i Sverige i stort sett var utrotade på 1960-talet, men att vi genom fridlysning fått tillbaka dem.

– Skyddsjakt är ibland nödvändig, men om den blir för omfattande så decimerar vi stammarna så mycket att bestånden hotas. Björnen är ju rödlistad nu, säger Göran Lundin.

”Ge rimlig ersättning”

Han är också övertygad om att tjuvjakt på rovdjur förekommer.

– Jag vet att det gör det, och ett sätt att stävja tjuvjakt är att ge rimlig ersättning för rivna renar, säger Göran Lundin, Svenska rovdjursföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.