Drönare blir en allt mer vanlig syn och antalet användningsområden ter sig oändliga.
Försäljningen rusar
Försäljningen har enligt handlarna ökat explosionsartat. Anders Olsson i Alby utanför Ånge skaffade sin i vintras, han köpte en modell med en kamera fastmonterad.
– Den har blivit otroligt populär i Alby, jag lägger ut klipp på facebook och grannar hör av sig och vill att jag ska filma deras hus, säger Anders.
Blev anmäld
I maj fick han ett brev från länsstyrelsen, en anonym anmälare hade ringt upp länsstyrelsen. Anmälaren känner sig iakttagen och filmad under skogspromenader och uppger att det är Anders som är orsaken. Men Anders vill inte kännas vid anklagelsen, han säger att han inte har filmat någon utan att fråga om lov.
– Nej jag stör inte folk över huvudtaget, jag har inte en videosekvens på någon som inte bett om att få vara med och är det någon som stör sig på vad jag gör så är det bara att säga till, säger han.
Kräver tillstånd
Att flyga drönare får alla göra men sitter en kamera på den kräver länsstyrelsen i Västernorrland att du söker tillstånd. Men Anders läste på om rättsläget redan innan inköpet och vägrar att lyda. Han lutar sig mot domarna i tre förvaltningsrätter som kommit fram till att Länsstyrelsen i dessa län inte kan kräva drönarflygarna på tillstånd.
–Det finns ju en dom som säger att det inte är att räkna som en fast monterad kamera så den ska inte omfattas av kameraövervakningslagen, jag är bara en gubbe som är ute och leker, säger Anders Olsson.
Oklart rättsläge
Trots förvaltningsrättsdomarna anser länstyrelsen att Anders behöver ett tillstånd. Anledningen är att Datainspektionen har överklagat två av domarna, och beviljats prövotillstånd.
– Vi anser inte att det ska vara helt tillståndsfritt att filma med drönare, det kan ju innebära integritetsrisker om man utan tillstånd får möjlighet att filma över gator, torg, badstränder och naturområden, säger Agneta Runmarker, dataråd vid Datainspektionen.
Upp i kammarrätten
Det är alltså en juridisk strid om vilka spelregler som ska gälla i det offentliga rummet som pågår just nu. Datainspektionen har beviljats prövotillstånd i Jönköpings och Göteborgs kammarrätt.
Hotas med vite
Tills dess att kammarrätten har levererat en vägledande dom hotar länsstyrelsen Anders och alla andra som flyger med en kamerabeprydd drönare i det offentliga rummet med böter. Men Anders tänker inte vika sig, han anser att Datainspektionen omöjligen kan få rätt.
– Det är solklart att kameran måste vara fastmonterad och en drönare kan ju bara vara uppe i fem till tio minuter. Den både syns och hörs väldigt väl. Visst kan man vara påträngande med en drönare men det kan man ju vara med en vanlig handkamera också, säger Anders Olsson, drönarentusiast i Alby, Ånge kommun.