– Ibland behövs det bara en jätteliten smäll som man inte tycker gör någonting, men tar det lite fel kan man få en hjärnskakning, säger Sundsvalls lagkapten. Foto: SVT

Hjärnskakningar stoppar hockeystjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Spelare i både Sundsvall Wildcats och Modo hockey har fått avsluta karriären på grund av hjärnskakning – det visar SVT:s granskning.

Trots förbud mot tacklingar är hjärnskakningar ett växande problem även inom damhockeyn – det vittnar flera toppklubbar om.

I går fick Modos landslagsback Johanna Olofsson lämna återbud till helgens fyrnationsturnering på grund av en hjärnskakning.

Skador inom ishockeyn

Men hur många Riksseriespelare som drabbas finns inte dokumenterat.

– Det är oftast inom klubbarna som man vet vilka som har hjärnskakningar. Jag som är på landslagsnivå kan höra när vi kommer på samlingar att det är någon som inte kan komma för att de har hjärnskakning. Jag tror att det ganska vanligt, säger Erica Udén Johansson, lagkapten i Sundsvall.

– Ibland behövs det bara en jätteliten smäll som man inte tycker gör någonting, men tar det lite fel kan man få en hjärnskakning.

Karriären över efter matchen mot Modo

I den uppmärksammade Riksseriematchen mellan Sundsvall och Modo i slutet av november fick tre Sundsvallsspelare kliva av med hjärnskakning. För kanadensiskan Melissa Waldie, som nu är tillbaka hemma i Kanada, ser karriären ut att vara över.

– Hon har haft så många hjärnskakningar tidigare att det börjar bli farligt för henne nu, hon skulle försämras jättemycket om hon skulle få en till – så hon har tyvärr fått lägga av med hockeyn vad jag vet, säger Erica Udén Johansson.

Inte spelat på två år

Och även i Modo har hjärnskaningar gett långvariga konsekvenser.

– Vi hade en spelare som förmodligen åkte på en hjärnskakning en månad före SM-finalen för två år sedan, spelade hela vägen ut till finalen, och har sedan dess inte spelat en enda match. En av de mest lovande backarna i Sverige, så det är tråkigt, konstaterar Modos huvudtränare Micke Nilsson.

Inga krav på matchläkare i Riksserien

I Riksserien ställs inga krav på att det ska finnas matchläkare eller ambulans på matcherna. Och få lag har egna lagläkare. Istället får spelarna förlita sig på egna bedömningar av skadan.

– Oftast är det när man ser symptomen: att man känner sig snurrig eller ont i huvudet, inte känner sig som vanligt helt enkelt, då är det tecken på att hjärnan har fått sig en liten smäll – men det är svårt att diagnostisera om man har en hjärnskakning eller inte, säger Erica Udén Johansson.

Hockeyläkaren: Säger sig inte ha råd att köpa hälsa

Mångårige hockeyläkaren och hjärnskakningsexperten Yelverton Tegnér, som också är ordförande i hockeyförbundets läkarförening, är kritisk till att det ställs krav på läkare i SHL men inte i Riksserien.

– Det måste finnas medicinsk kunskap på plats där det är så pass vanligt med hjärnskakningar tycker jag. Det kan vara frågan om liv och död i vissa lägen. Det kan ju vara andra skador som är i samband med hjärnskakningar – exempelvis nackskador.

SVT: Vad tror du att det beror på då att det inte finns läkare i hallen för damerna?

– Jag tror att det bara är ekonomi – man har inte råd att köpa hälsa. Säger man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skador inom ishockeyn

Mer i ämnet