Hockeyläkaren: ”Kan vara frågan om liv eller död”

Uppdaterad
Publicerad

Mångårige hockeyläkaren och hjärnskakningsexperten, Yelverton Tegnér, är kritisk till de ojämlika kraven på matchläkare och ambulans inom elithockeyn.

Trots att tacklingar inte är tillåtna inom damhockeyn har flera allvarliga olyckor inträffat – bara de senaste månaderna, men trots det finns inget krav på att matchläkare ska finnas på plats under matcherna i Riksserien.

– Tror man att kvinnliga skador är mindre farliga än manliga? Då vi vet att det förekommer allvarliga skador ska vi har matchläkare och ambulans på de matcherna också.

Skador inom ishockeyn

Inga krav på matchläkare i Riksserien

I SHL och Hockeyallsvenskan ställs krav på matchläkare och ambulans vid matcher – ett krav som inte gäller Riksserien. I damernas högsta liga säger Svenska ishockeyförbundet bara att det ska finnas ”sjukvårdskunning personal” på plats och vad det innebär kan variera stort mellan klubbarna.

SVT: När det gäller hjärnskakningar, hur viktigt är det att få snabb hjälp?

– Det beror på hur allvarlig skadan är, men det måste finnas medicinsk kunskap på plats där det är så pass vanligt med skador.

– Det kan vara frågan om liv och död i vissa lägen, säger Yelverton Tegnér, som också är ordförande i Svenska ishockeyförbundets läkarförening.

Damernas skador på agendan

Han konstaterar att damhockeyn är dåligt representerad i läkarföreningen. I dag finns ingen representant i styrelsen.

– Det är en sak som kommer att tas upp på vårt kommande möte. Den utveckling som sker i år gör att vi måste engagera oss hårdare i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skador inom ishockeyn

Mer i ämnet