Pluggar på sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal elever i Timrå väljer skolbänken istället för stranden under två sommarveckor. ”Jag vill komma in på byggprogrammet”, säger eleven Daniel Rosengren.

Sommarlovet går in i sin slutfas, men för några är det redan över. I Timrå har ett femtiotal elever i årskurs sex till nio hoppat på sommarskolan. Under två veckor har de chans att tenta av ett ämne eller bara komma ikapp om de halkat efter.

– Det är jättebra att gå här man kan verkligen få mer hjälp, det är färre elever och man störs inte lika mycket, säger Olivia Åslund som snart börjar åttan och hon läser engelska och kemi i sommar.

Hon medger att hon är lite kluven men det positiva överväger ändå, menar hon.

– Det är tråkigt att man måste jobba på sommaren, men det är jättebra och roligt att jag kanske kommer att få betyg i alla ämnen.

Motiverade elever

Eleverna vi pratar med är motiverade och tycker att det är helt ok att börja skolan lite i förväg.

– Alla andra ämnen är ganska lätta för mig men inte matten. Jag har lite svårt med det. Jag har förstått en del och det går bättre än det gjorde förut. Man får mer hjälp här och det är ändå tråkigt ibland att bara sitta hemma, säger Anisa Mohamed som ska börja åttan.

Tentar till gymnasiet

Det var fyra dagars undervisning direkt efter skolavslutningen och nu sex dagar innan skolstarten. För en del kan extraundervisningen vara inträdesbiljetten till gymnasiet. Daniel Roserngren hoppas tenta av matten och komma in på byggprogrammet i höst.

– Jag har väldigt svårt med matte. Det är roligt här, jobbigt men värt att kliva upp, säger han.

Fullt engagemang

Resurspedagogen Ulla Kaisanlahti Olsson undervisar i matematik, bland annat. Hon är mycket nöjd med elevernas prestationer under sommarskolan.

– Det här är en helt annan skola. Hit kommer de frivilligt, jobbar med ett eller två skolämnen, får mycket hjälp och nya kompisar. De tar med jobb hem och alla vill inte ens ta rast. Det är full rulle och engagemang, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.