Även om Migrationsverkets besked enbart gäller det första av fler steg i en upphandling har byborna i Anundgård reagerat negativt. Så sent som 2013 fanns liknande planer vilket ledde till en rättslig långbänk som avgjordes först i april i år.
Samma figurer
Den gången var det bolaget Aros Energideklarationer som ville starta flyktingboende i de gamla pensionärslängorna. Den här gången är det ett nytt bolag som lämnat in anbuden, men i Holm misstänker man att det är samma människor som figurerar i bakgrunden.
Enligt föreningen Holmbygden riktar sig inte kritiken mot flyktingboendet utan mot de misstänkt oseriösa ägarna som kritiserats för att notoriskt släpa efter med räkningar, missköta fastigheterna och utnyttja utländsk arbetskraft.
Långdraget och snårigt
Turerna kring fastigheterna har varit många och snåriga genom åren.
– Tyvärr så verkar vi stå inför en ny långdragen rättslig circus, säger Niklas Wikholm, Holmbygden.
Sundsvalls kommun har tidigare varit negativ till ett större asylboende i Anundgård. Från kommunens sida menar man att det är en olämplig plats eftersom det saknas närservice i bygden.
Oklart ägande
Även den viktiga frågan om vem som faktiskt äger fastigheterna har varit höljt i dunkel och var en av orsakerna till att Migrationsverket backade ur förra gången det begav sig. Då sa Migrationsverket följande i en kommentar:
– Det har kommit indikationer på att det finns funderingar kring ägandeskapet och vi kommer att utreda det ytterligare, förklarade Sophia Öhvall Lindberg, informatör på Migrationsverket.