• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Systrar med drag

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det dragracingtävlingar på Sättna Raceway igen. Bland de tävlande fanns två tjejer som kommer från Sollefteå.

Det bullrar och ryker och det går fort. Dragracingen domineras av män och det började också med pappa Ronnys intresse för sporten. Men döttrarna ville också hänga med till Sättnabanan där Ronny var säkerhetschef.

Ganska snart stod det klart att Amanda och Matilda ville köra själva.

– Jag var nio och Amanda var åtta när vi tog licensen. Jag har varit intresserad sen jag var jätteliten, berättar Matilda.

Och på den vägen är det. I snart tio år har dragracingfamiljen från Sollefteå – mamma är förstås också med – kuskat land och rike runt på somrarna.

800 hästkrafter

Juniorbilarna där tjejerna tagit två SM-guld har på senare år bytts mot en bil i super comp-klassen. Matilda guidar den mindre insatta:

– Det är en V8 med drygt 800 hästkrafter så det är ju lite kräm i den här moton. Och vi kör 250, 260 kilometer i timmen.

Men smakar det så kostar det. Pappa Ronny får göra det mesta själv:

– Vi har byggt upp det under många år. Det mesta av pengarna går till det här. Investeringarna måste vi tar ur egen börs, men driftskostnaderna på säsongen har vi hjälp med av sponsorer.

Svart och orange

Och för att locka sponsorer har familjen ett genomtänkt koncept.

Här är allt svart och orange – inte bara bilarna och overallerna utan nästan varje pinal i husbilen där familjen lever under sommarmånaderna.

Även diskmedlet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.