Här byggs norrlands största ridhus.

Toppmodern ridanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen valde att satsa stort på den uttjänta ridskolan i Härnsöand – 64 miljoner kronor har den nya ridanläggningen kostat.

Under ett års tid har bygget av den nya ridanläggningen i Härnösand vart igång. När den står klar i augusti kommer den att tillhöra en av de modernaste i landet med bland annat ett helt nytt ridhus. Ridytan är 30x 70 meter och blir därmed norrlands största. Det ger en möjlighet att annordna större tävlingar även vintertid.

Modern hästhållning

För de fyrbenta har spiltan bytts mot lösdrift. Forskning visar ett det är det bästa för hästarna både fysiskt och psykiskt. Hästarna går fritt på ett stort område där de själva bestämmer över sin livsrytm. Runt halsen bär de ett datachip vilket gör att de kan äta när de vill och en dator håller reda på att de inte får i sig för mycket. Hästarna har även tillgång till en stor ligghall om de vill söka skydd.

Härnösands ridskola

– Förr stod de ju i spilta och nu är de ute 20-22 timmar om dygnet och resten jobbar dom. Man ser verkligen vilken energi dom har fått av att vara ute, berättar stallchef Malin Isander

Dyr anläggning

Smakar det så kostar det som man brukar säga. 64 miljoner kronor satsar kommunen som numera även står som ägare för anläggningen. Men kommunalrådet Fred Nilsson (S) är övertygad om att det lönar sig.

– Vi är en ganska bred idrottsstad och en stad med mycket attraktion i och det här kommer att stärka den, det får vi tillbaka, det är jag övertygad om.

Höjda ridavgifter

Härnösands Ridklubb har idag ca 400 medlemmar varav 80 procent är barn och ungdomar. Och i de nya lokalerna planeras det även för fritidsverksamhet där barnen bland annat ska kunna läsa läxor. Man kommer även utöka möjligheterna att rida för de som har någon slags funktionsnedsättning.

Visionen är att bli norrlands bästa ridskola men det kommer att bli dyrare för medlemmarna.

– Vi kommer att behöva justera avgiften, vi kan idag inte säga med hur mycket men med en sån här anläggning och med de kostnader som kommer med den kommer vi att justera priserna säger Katri Flodin, ordförande i ridklubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härnösands ridskola

Mer i ämnet