Trots lagbrott – fjärrundervisningen får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen väljer att inte ingripa mot Ådalsskolans fjärrundervisning i modersmål.

Elever på Ådalsskolan i Kramfors har i drygt fyra år fått modermålsundervisning via internet av lärare anställda i en annan kommun. Orsaken är att man inte kunnat rekrytera behöriga modersmålslärare i bland annat thailändska, amhariska och dari.

Den typen av fjärrundervisning är dock olaglig och Skolinspektionen har utrett Kramfors agerande. Nu står det dock klart att Skolinspektionen avstår från att ingripa mot skolan – lektionerna med läraren på distans kan med andra ord fortsätta.

– Glädjande och inte oväntat. Nu har vi bevisat att en liten kommun som Kramfors kan förändra i hela Sverige, säger Mikael Wiklund, rektor på Ådalsskolan, som tror att domen beslutet kan bli vägledande.

Inspektionen skriver i sin uppföljning att det finns särskilda skäl som talar mot ett ingripande. Man konstaterar att Kramfors kommun har inte lyckats rekrytera egna lämpliga lärare och att elever utan fjärrstudierna skulle riskera att bli utan modersmålsundervisning.

Fler skolor i Sverige använder sig av fjärrundervisning för att klara modersmålsspråken.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning gällande fjärrundervisning på entreprenad. Utredningen väntas vara klar i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.