• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lennart Waara har lämnat sin post som representant i viltförvaltningsdelegationen. Foto: Linnéa Wannefors

Lämnar delegationen i protest

Uppdaterad
Publicerad

Med omedelbar verkan lämnar naturvårdens representanter viltförvaltningsdelegationen i Västmanland. En av orsakerna är jägarintressets stora inverkan på de beslut som tas. Och man hoppas nu på att avhoppet ska leda till en utredning av viltförvaltningsdelegationerna i hela landet.

Sedan två år tillbaka har Lennart Waara, ordförande för Västmanlands ornitologiska förening, suttit som ledamot i viltförvaltningsdelegationen i Västmanland där han representerar naturvårdsintressena, som utgörs av Västmanlands Ornitologiska Förening, Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Västmanland. Uppdraget går ut på att diskutera fram förhållningssätt och handlingsplaner för klövvilt och rovdjur, och hur de ska hanteras i respektive län.

Lämnar med omedelbar verkan

Men i början av januari kom beskedet att han och den andra representanten, Olov Torstén, valt att lämna sina poster.

– Vi lämnar viltförvaltningsdelegationen i Västmanland. Och med omedelbar verkan, så nu deltar vi inte längre och vi vet också att länsstyrelsen har meddelat Miljödepartementet att vi har klivit av, säger Lennart Waara.

Och varför gör man det?  

– Därför att vi menar att viltförvaltningsdelegationerna inte fungerar. Dels är de helt dominerade av jägarintresset och det gäller generellt sett i samtliga viltförvaltningsdelegationer i Sverige.

Utvärderingen har dröjt

Det andra skälet är att man sedan ett år tillbaka efterfrågat och fått utlovat en utvärdering av viltförvaltningsdelegationerna, men den utvärderingen dröjer.

– Detta blev vi lovade i februari förra året, men så vitt vi känner till har det inte hänt någonting. Det här är ett sätt att sätta press på Åsa Romson och Miljödepartementet att komma till skott med den där utvärderingen och se var den landar. För vi vet att missnöjet med de här viltförvaltningsdelegationerna hos naturvårdsintressena över Sverige är stort.

Konflikt om rovdjuren

Den främsta kritiken riktar han mot de beslut som fattas rörande rovdjuren och hur de ska förvaltas.

– Det som har varit mest brännande där det råder olika meningar och har lett till konflikt är ju rovdjuren. Och man ska ändå komma ihåg att jägarna representerar bara 2,7 procent av Sveriges befolkning. Och ändå dominerar de de här organisationerna. Det är lite störande, anser Lennart Waara.

Har känt sig som gisslan

Att jaktintresset skulle få ännu större dominas i frågorna och besluten nu efter avhoppet avfärdar han. Och han skräder inte orden.

– Det är hugget som stucket eftersom de har dominerat redan. Vi har ju faktiskt varit en gisslan, så ser vi det. Och genom att sitta med har vi legitimerat de beslut man tar, och de vill vi inte vara med på.

Måste omstruktureras

Vad deras handling kommer få för direkt effekt vet han inte, men han hoppas att de kan gå i bräschen för andra naturvårdsorganisationer i Sverige, och få till en utvärdering.

– Vi, i Västmanland, tar ledartröjan i Sverige och kliver av det här med motiveringen att vi vill ha en ordentlig översyn av de här viltförvaltningsdelegationerna. Och min personliga uppfattning är att man kan lägga ner de här viltförvaltningsdelegationerna i nuvarande form, eftersom de inte fungerar. Jag har svårt att se hur man ska få dem att fungera, säger Lennart Waara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.