Foto: SVT

Alla operationer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Alla operationer på ortopedavdelningen på sjukhuset i Västerås ställs in i dag onsdag. Orsaken: Akut platsbrist.

– Vi har inga vårdplatser på vår vårdavdelning och det finns inte heller på sjukhuset i övrigt. Avdelningarna är fulla av akutpatienter, förklarar läkare Sven Byström.

Orsaken till platsbristen är dels det stora inflödet av patienter dels antalet neddragna vårdplatser på grund av sjuksköterskebristen.

– När det är fullt överallt så har vi inga sängar att lägga patienterna i, de patienter som har planerade operationer.

Hur ser det ut framöver?

– Vi vet ju aldrig hur stort inflödet och utflödet kommer att vara, det uppdateras timme för timme. Men det är stor risk att det blir så här även i morgon.

Tvingas vända i dörren

I dag, onsdag, har tre större ryggoperationer fått ställas in på ortopeden i Västerås, patienterna har fått vända i dörren och åka hem igen.

– Även när vi har full bemanning så har vi stora problem att klara åtagandet och så fort det händer något över det vanliga så faller det, förklarar Sven Byström och fortsätter:

– Sedan är det ett annat problem också, vårdplaneringen. En patient som till exempel brutit lårbenshalsen, behöver efter att behandlingen är färdig ett övergångsboende och det står i hemkommunens regi men det fungerar inte. Det innebär att vi har många patienter, inte bara här på ortopeden utan även på andra avdelningar, som korkar igen för att de inte får komma ut till den här typen av boenden.

Inget ovanligt

Att operationer på sjukhuset i Västerås tvingas ställas in är inte ovanligt enligt Sven Byström.

– För två veckor sedan fick vi stryka 50 procent av veckoprogrammet, hälften av de planerade operationerna. Under förra året ströks det över 80 planerade ortopediska operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.