Kommunstyrelsen ställde sig tidigare i veckan positiv till den motion som läraren, tillika vänsterpartisten Richard Andersson i höstas motionerade i kommunfullmäktige.
– Genom motionen vill vi ifrågasätta den traditionella hemläxan. I stället vill vi skapa ett pedagogiskt skyddsnät på skolorna där eleverna gör sina läxor på plats, säger han.
Han berättar att eleverna lär sig väldigt mycket av att repetera skoluppgifter. Men han tycker att det ansvaret inte ska vila på föräldrarna eftersom förutsättningarna skiljer sig mycket mellan olika skolor. Men folkpartisten Anna Lundberg är kritisk:
– Att förbjuda läxor är helt fel signal att sända. Det sänder en signal att vi har sänkta ambitioner. Vi ska ha mer kunskap i skolan och då är det inte vi som politiker som ska bestämma om läxorna. Det ska lärarna göra, säger hon.
Ovanligt med läxor på skolan
På Tunboskolan i Kolbäck säger eleven Milla Fager att de ändå inte har så mycket läxor i dag, och att de läxor som ges är sånt som inte hinns med på lektionen.
– Det är skönt, men vi borde få mer tid att göra det i skolan och dessutom få mer hjälp, säger hon.
Bredvid henne står hennes kompis Jennifer Lewén-Hulth. Hon beskriver det som hon tycker kan bli orättvist med läxor.
– Om jag behöver hjälp med en läxa så kanske jag inte kan få det för att min mamma jobbar kväll, medan Millas mamma kanske är hemma och då får hon hjälp. Då blir det orättvist, säger hon.
Kan bli en valfråga
Nu kvarstår det bara att kommunfullmäktige ska ta beslut. Därefter ska det utredas för vilka resurser det kommer att krävas innan man kan genomföra tanken i praktiken.
Sedan ska Hallstahammar från och med hösten 2015 kan bli Sveriges första läxfria kommun, men innan dess är det val.
– Det här är en av de viktigaste valpunkterna som vi har. Att skapa en jämlik skola, där alla får de förutsättningar som de behöver, säger Richard Andersson (V).