• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Därför lämnade Jehovas vittnen Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Jehovas vittnens flytt från sitt svenska högkvarter sammanfaller med en lång strid mot svenska myndigheter, om rätten att slippa betala skatt. För ändamålet använder organisationen en Orden, som vanliga medlemmar inte känner till, men som är världsvid och slåss mot domstolar runt hela jorden.

I augusti 2012 rapporterar Tvärsnytt att Jehovas vittnen uppger att hela verksamheten är hotad på grund av en dom som innebär att de måste fortsätta betala skatt.

En månad senare inrättas ett nytt skandinaviskt högkvarter i Holbaek och Jehovas Vittnens svenska ledning flyttar till Danmark.

SVT granskar Jehovas vittnen

Genom före detta högt uppsatta vittnen i Sverige får vi tag på hemliga dokument från 2010. De riktar sig till medlemmarna av en Orden och handlar om att slippa betala skatt.

– Det finns ett antal kloster i Sverige som är skattebefriade och vi menar att vi tillhör den kategorin, kanske mer än andra, säger Lars-Erik Eriksson, talesperson för Jehovas vittnen i Sverige.

Vann i Frankrike

Medlemmarna av Orden visar sig vara det dryga hundratal personer som bodde och arbetade på det svenska högkvarteret i Arboga. De fick ingen ordinär lön, men fri bostad, fria måltider och ett månatligt kontantbelopp på max tusen kronor per person, enligt den ansökan om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden, som en blivande ordensmedlem gjorde 2009.

Genom att använda Orden och argumentet att de som bor och jobbar på högkvarteret är munkar och nunnor i ett kloster försöker Jehovas Vittnen undkomma arbetsgivaravgifter och inkomstskatt.

I Sverige har myndigheterna sagt nej, men det här är inte enda gången organisationen har stridit för att slippa betala skatt. Lars Erik Eriksson, talesperson för Jehovas vittnen i Sverige, berättar på telefon om den kamp som pågick i Frankrike under mer än tio års tid.

– Den franska staten ville beskatta frivilliga gåvor och det hade vi inte något emot om katolska kyrkan utsattes för samma sak, men vi vann och de fick betala tillbaka en massa miljoner.

Får skriva under fattigdomslöfte

När vi börjar leta hittar vi liknande mål runt om i världen och Jehovas vittnen påpekar att det inte bara är den franska staten de har vunnit mot. Den världsvida Orden visar sig också inkludera alla som jobbar på något av Jehovas Vittnens högkvarter i världen.

I USA registrerades Orden hos myndigheterna år 2000, varpå medlemmarna ombads skriva under ett nytt fattigdomslöfte, för att ”underlätta för myndigheterna” att förstå hur enkelt de lever.

Du har varit i Brooklyn, var det som ett kloster?

– Nej, det var som en stor affärsbyggnad, stort stort stort, säger ett före detta vittne.

Får äga fastigheter och aktier

De som bestämmer över Orden och resten av världens närmare åtta miljoner vittnen är en liten grupp män i Brooklyn, som säger sig ha direktkontakt med gud och kallas den styrande kretsen. De skriver till ordensmedlemmarna att det inte är förbjudet att äga fastigheter eller aktier, bara för att det heter fattigdomslöfte.

– Medlemmarna av den styrande kretsen påstår sig också skriva under och de blir behandlade som rockstjärnor vart de än går, säger William Bowen, ett före detta vittne, som jobbat på världshögkvarteret i Brooklyn, New York.

Hur vet du det?

– Jag har en före detta vän som är mångmiljonär och han brukade skicka sitt privata plan för att hämta den styrande kretsen för lyxiga helger med regnbågsfiske och vad det nu var, det händer hela tiden med rika medlemmar, säger William Bowen.

Kampen om skattebefrielse går vidare

Jehovas vittnen förkastar världsliga system och behöver inga materiella tillgångar eftersom jorden går under vilken dag som helst. Lars Erik Eriksson berättar att kampen för skattebefrielse handlar om att slippa diskriminering och att det svenska avslaget har lämnats till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

– En positiv dom skulle gynna inte bara Sverige utan många länder i Europa, säger Lars-Erik Eriksson, talesperson för Jehovas vittnen i Sverige.

SVT har upprepade gånger bett Jehovas vittnens ledning för Skandinavien om en intervju, men de vill inte ställa upp.

Vi har fått ett skriftligt svar på några frågor från den juridiska avdelningen i Holbaek, men när vi ville ställa följdfrågor och få veta hur de ställer sig till allt vi publicerar fick vi svaret att vi varken kommer att få fler skriftliga kommentarer eller någon intervju, att våra källor är vilseledande och att vi kan söka trovärdig information på Jehovas vittnens hemsida.

Jehovas vittne

* Ansökte om statsbidrag i Sverige första gången 2007.

* Ansökte om att slippa betala skatt i Sverige första gången 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Jehovas vittnen

Mer i ämnet