Robotar kan bli lösningen när det inte finns tillräckligt många människor som vill eller kan jobba inom äldrevården. I Västerås är de redan verklighet.
-Om vi inte lär oss använda tekniken i dag kommer vi att skrika efter den om tio, femton år, när våra händer och fötter inte räcker till, säger projektledaren Mats Rundkvist som är övertygad om att detta är framtiden:
Mats Rundkvist – Då har vi inte råd att låta personal tillbringa mycket tid med att ta sig mellan olika hem, om en del av det jobb de gör kan göras från kontoret istället.
Västerås stad har låtit göra en film där man presenterar den nya tjänsten Giraff, en robotliknande apparat på hjul. I filmen ser vi hur ”giraffen” rullar in till pensionären Aina och säger godmorgon. Aina hälsar glatt tillbaka mot det leende ansiktet på Giraffens skärm.
Kan välja mellan människa och ”giraff”
Numera kan invånarna i Västerås välja mellan att få besök av en vanlig, mänsklig, hemtjänst, eller att tittas till av en ”giraff”. Apparaten, som är utvecklad av ett företag i Västerås med hjälp av utvecklingscentret Robotdalen, står placerad i användarens hem men manövreras på distans, från till exempel hemtjänstlokalen. Förutom att hjälpa till med sådant som att lösa korsord och kanske småprata lite, kan den alltså köra runt i bostaden. Tanken är också att släktingar som inte har möjlighet att hälsa på ska kunna göra det via ”giraffen”.
Snart i hundratals hem
Inom några år räknar man med att ha hundratals ”giraffer” och liknande hemma hos Västeråsborna. Projektledarna är övertygade om att många gamla kommer att föredra att ha en robotliknande apparat hemma hos sig istället för att hemstjänstpersonal ska gå in med nycklar för att se till att allt är bra.
”Giraffen” Under nätter och helger är det tänkbart att flera kommuner kommer att samarbeta, eftersom det inte är nödvändigt att den som gör ett ”hembesök” via giraff finns i samma del av landet.
Agendas reporter möter en ”giraff” i kommunhusets korridorer. Operatören Maria Gill sitter vid en dator i en helt annan del av huset. Hon demonstrerar hur giraffen kan röra sig och rikta sin kamera åt olika håll. Om man till exempel misstänker att någon har ramlat och ligger på golvet i bostaden kan ”giraffen” åka runt och leta.
Matar sig själv med apparatens hjälp
En annan produkt sprungen ur Robotdalen är matningsapparaten Bestic. Idén kom från entreprenören Sten Hemmingsson som själv har svårt att använda sina armar. Med hjälp av den lilla maskinen med en sked längst ute på en rörlig arm kan användaren mata sig själv. Den manövreras med händer, fötter eller till och med med blicken. Sten Hemmingsson vill inte se den som en möjlighet för kommuner att spara in på personal.
-Däremot är det för den enskilde individen, för mig som vårdtagare, en oherrans skillnad att så långt som möjligt kunna klara sig själv.
Hoppas locka unga
I Västerås hoppas man att den nya spännande tekniken ska kunna locka unga till vården, unga som vuxit upp med dataspel.
-När man utvecklar innehållet i yrket kommer en del yngre personal att tycka att det här är ju ett kul jobb och vilja stanna, säger Mats Rundkvist.