Nu spricker det hårdnackade motstånd som den rödgröna oppositionen haft mot reformen om sänkt arbetsgivaravgift för unga som infördes 2009. Avgiften har länge var ett hett ämne i den politiska debatten mellan regeringen och oppositionen.
Miljöpartiet gör nu en kovändning och säger att de inte kommer att ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften om oppositionen vinner valet nästa år.
– Vi kommer inte ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften som nu är införd och har varit på plats i fem år. Vi tycker att företagen nu har anpassat sig till den nedsättningen och vi tycker inte det är rimligt att ta bort den nu när ungdomsarbetslösheten är så hög, och därmed riskera att fler unga hamnar i arbetslöshet, säger Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, till SVT Nyheter.
En omstridd reform
Sedan 2009 är arbetsgivaravgiften halverad för den unga arbetskraften upp till 25 år. Det är en omstridd reform där effekterna har varit svåra att mäta. Kritiker menar att sänkningen inte lett till flera nya jobb för unga medan man inom framförallt näringslivet varnar för att tusentals jobb skulle försvinna om den rivs upp.
– Risken om man river upp en sådan här reform är ju att många unga kommer förlora sina jobb. Det är inte en utveckling vi vill se när det är många unga som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Per Bolund.
Reinfeldt välkomnar vändningen
Den sänkta arbetsgivaravgiften kostar 14 miljarder kronor per år och för att finansiera detta vill Miljöpartiet att tumma på sina tidigare förslag om en generell sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretag. Regeringen välkomnar Miljöpartiets vändning men tvekar kring finansieringen.
– Det är väldigt klokt av Miljöpartiet eftersom vi har ett läge där vi försöker få in unga på arbetsmarknaden. Då är det dumt att göra det dyrare att anställa unga, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:
– Men det väcker framför allt frågor hur ett rödgrönt budgetalternativ ska se ut, för partiet vill inte ha höjda arbetsgivaravgifter för unga och inte heller fördubblad restaurangmoms – då faller ju hela finansieringen av den socialdemokratiska budgeten, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.