Solglasögon skyddar ögat mot skador. Foto: Scanpix

Solbrillor – inte bara en cool accessoar

Uppdaterad
Publicerad

Solglasögon gör inte bara att man slipper bli bländad. De kan också förhindra allvarliga sjukdomar.

Vissa tar på dem för att de tycker att det är snyggt, andra för att skydda ögonen från de vassa strålarna.

Men det är inte strålningen rakt från solen som är den farligaste, det luriga är strålningen som studsar i vår omgivning innan de träffar ögonen. Ett välkänt fenomen på skidsemestern i alperna.

-Vid stranden, havet och i skidbacken exponeras ögonen otroligt mycket för strålar som är skadliga för ögat. Genom att använda solglasögon kan man skydda ögonen för olika sjukdomar, berättar Per Söderberg, professor i ögonsjukdomar, institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Bra solglasögon

Alla former av solglasögon och filter minskar ljusinsläppet, däremot kan stora solglasögon som inte sitter tättslutande skapa backreflex.

-Man bör ha så tättslutande solglasögon som möjligt, vara noga med CE-märkning och se till att ha filterkategori tre för vanligt bruk, säger Per Söderberg.

Vad det gäller priset så behöver inte dyrare glasögon innebära bättre skydd. Gladys Doms, legitimerad optiker på Synsam Hornsgatan i Stockholm berättar att det är de optiska egenskaperna som skiljer sig.

-Solglasögon kostar i dag från 240 kronor och uppåt hos optikern. Priset beror delvis på om det är slipat glas eller inte, säger Gladys Doms.

Olika ögonskador

När man exponerar ögonen för solen kan man dels få akuta ögonskador som dödar ytan på ögat, men man kan även få tumörer.

Hur stor ögonskadan blir beror på hur mycket ljusenergi som träffar ögat. Vid stark belysning uppstår skadan under kortare tid.

-Snöblindhet är en akut skada på ytan av ögat. Om man utsetts för stora mängder av UV- strålning under en lång period kan man utveckla godartade tumörer på ögats bindehinna. Man kan också utvecka elakartade tumörer och grå starr, som är en ögonsjukdom i linsen, säger Per Söderberg.

Unga är känsligare

Ögonens känslighet för solen är åldersberoende vilket gör att unga individer är känsligare för att utveckla grå starr.

-Det är viktigt att skydda barnen för solen. Ett tips är att fästa solglasögonen med ett snöre, annars åker de av, säger Per Söderberg.

Gladys Doms anser att alla oavsett ålder borde ha på sig solglasögon.

-Det är populärt men det vore bra om fler använde solglasögon. Det skyddar ögonen och det är viktigt att notera att solen är lika skadlig för huden som för ögonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.