Med sorg och kärlek mindes Norge de 77 människor som miste livet i regeringskvarteret i Oslo och på Utøya för tre år sedan.
Dagen var också en manifestation för mångfald.
”Samlas som nation”
Vid en ceremoni i Oslo domkyrka på tisdagen uppmanade statsminister Erna Solberg (Höyre) alla att stå upp mot radikalisering och extremism: – Tilliten vi har till varandra i Norge är vår största styrka, sade hon i ett tal som följdes av en tyst minut.
Under ceremonin slog Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre fast att 22 juli för alltid kommer att vara en dag då Norge lyfter fram det som gärningsmannen ville förstöra – nämligen mångfalden.
– I dag samlas vi som medmänniskor och som nation, och säger till dem som bär den tyngsta bördan: Vi vill alltid vara där och bära den med er.
Visade stöd på sociala medier
Camilla Rogne, vars syster Ida dödades på Utøya, skrev i tidningen Aftenposten.
”Det kostar bara 10 kronor, sade hon som argumentet för att få resa med sin vän, till vad de trodde skulle bli sommarens vackraste saga, men som slutade i den värsta mardröm för oss. . . På fel plats vid fel tidpunkt. Inte bara för sig själva utan för alla oss som är kvar. Som fortfarande kämpar med chock, smärta, sorg och förlust”.
Många norrmän visade också sitt stöd på sociala medier.
Fakta: 22 juli 2011
- Den 22 juli 2011 mördades 77 människor i Oslo och på ön Utøya av högerextremisten Anders Behring Breivik.
- Åtta människor miste livet när Behring Breivik utlöste en bomb i huvudstadens regeringskvarter. Därefter begav han sig till Utøya. Utklädd till polis sköt han ungdomar som deltog i Arbeiderpartiets ungdomsförbunds (AUF) sommarläger.
- På treårsdagen efter händelsen hölls minnesceremonier både i regeringskvarteren i centrala Oslo och på Utøya. Även i en rad kommuner runt om i Norge ordnades minnesstunder med kransnedläggning och i Oslo domkyrka hölls en gudstjänst.