Foto: TT

Så hittar du en snäll julskinka

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill vara säker på att din julskinka kommer från grisar som inte plågats så gäller det att vara noga vid köpet.

– Jag skulle aldrig köpa en julskinka från Danmark som saknar märkning, säger Mats-Eric Nilsson, författare som granskat livsmedelsindustrin.

Att köpa en julskinka som saknar märkning är, enligt Mats-Eric Nilsson, som att bokstavligen köpa grisen i säcken.

– Jag tror att svensk grisuppfödning är bättre än uppfödningen i många andra länder. I USA finns det till exempel stora farmar där grisarna inte har det bra. Men samtidigt finns det ingen garanti för att köttet är svenskt.

Svensk skinka har blivit bättre

För några år sedan innehöll julskinkan i Sverige ofta smakförstärkare, e-nummer 621. Något som helt försvunnit efter debatterna om grisuppfödning.

De flesta producenterna har även börjat ta bort fosfater som binder vatten. Genom att använda fosfater kunde tillverkarna pumpa in vatten i skinkan och på så sätt öka dess volym och även göra den glansig.

– Jag kollar alltid om julskinkan innehåller E450 eller E451 som är fosfater. Man vill ju ha mycket skinka för pengarna och inte en skinka full av vatten. När jag var runt i affärerna och kollade var det dock bara en skinka på Lidl som innehöll fosfater nu.

Skillnad på krav och ekologisk

Om Mats-Eric Nilsson köper julskinka så köper han svensk ekologisk skinka. Märkningen garanterar då för att grisarna ska ha växt upp på en ekologisk gård.

I år förväntas försäljningen av Krav-märkt julskinka fördubblas i Sverige till runt sex ton. Krav-märkt skinka får inte innehålla konserveringsmedlet nitrit, vilket är bakteriehämmande och ger köttet dess rosa färg som vi blivit vana vid.

– Även skinka som kommer från ekologiskt uppfödda grisar får därför inte kravmärkas om producenten har tillsatt nitrit eftersom det finns hälsoproblem med det. Det finns fler ekologiska skinkor i affärerna än krav-märkta skinkor, säger Mats-Eric Nilsson.

Mats-Eric Nilsson har även granskat julskinkor som tillagats på restauranger eller i storhushåll som sjukhus. Där förekommer betydligt fler skinkor som innehåller fosfater.

– Debatterna om grisuppfödning har lett till att konsumenterna blivit medvetna och ställer krav. Men när vi äter på restauranger så finns det ingen innehållsförteckning och därför kan de använda skinka som pumpats full av vatten med hjälp av fosfater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.