• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Så blir din sömn vid fullmåne

Uppdaterad
Publicerad

I många år har forskare försökt belägga ett samband mellan sömn och fullmåne. Det har ju länge hetat att man sover sämre när det är fullmåne, men är det sant? En ny studie visar att det faktiskt är det.

För att en gång för alla komma till en vetenskaplig slutsats när det gäller sömn och fullmåne har världens sömnforskare uppmanats att publicera sina forskningsresultat i ämnet.

En som har gjort det är Michael Smith vid Sahlgrenska akademin, som har analyserat data från en tidigare sömnstudie och jämfört dem med måncykeln.

– Syftet från början var att undersöka sömnstörningar från buller, men när vi åter analyserat vår data ser vi att känsligheten, mätt som aktiviteter i hjärnbarken, är större under fullmåne, säger Michael Smith.

Så mycket kortare blir sömnen

Studien visar att man i snitt får 20 minuter förkortad sömn när det är fullmåne. Resultaten publiceras i Current biology och bygger på en undersökning av 47 personer mellan 18 och 30 år. Studien är alltså relativt liten och frågan lär därför fortsätta att sysselsätta forskarna.

Sovrummen i sömnlaboratorierna saknade fönster, vilket innebär att deltagarna inte kan ha drabbats av månljuset.

– Det tyder på att det kan finnas någon slags inbyggd biologisk klocka som påverkas av månen, liknande den som styr vår dygnsrytm. Men det är än så länge bara spekulationer. Det krävs fler och bättre kontrollerade studier som specifikt behandlar dessa mekanismer innan vi kan säga något med säkerhet, säger Michael Smith.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.