SVT Medier berättade i tisdags om hur den grävande reportern på tidningen Norra Skåne, Berit Önell, togs ifrån sitt kommungranskande uppdrag och omplacerades mot sin vilja av tidningens chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk. Nyhetschefen Anders Kauranen avgick som nyhetschef i protest mot det beslutet, och är i dag reporter på tidningen.
Hotades indirekt med uppsägning
I dag på morgonen höll Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk ett möte med redaktionen där händelseutvecklingen diskuterades. Efteråt ville Karlsson-Bernfalk ha ett enskilt möte med den avhoppade nyhetsschefen Anders Kauranen, och han gick dit tillsammans med en representant för SJF.
– Jag blev hotad med uppsägning om jag fortsatte att uttala mig om detta för medierna. Inte direkt men indirekt.
Hur då indirekt?
– Mimmi Karlsson-Bernfalk sa att jag skulle förstå allvaret om jag fortsatte att prata med andra medier.
Susanne Gäre, ordförande för Norra Skånes SJF-sektion, var också med på mötet.
– Mimmi sa att de ser allvarligt på de uttalanden som Anders har gjort och hänvisade till lojaliteten med företaget. Hon ville att han ska tänka på vad han säger, tysta honom kan man säga. Det är helt sjukt det som händer här nu.
Karlsson Bernfalk förnekar
Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk har en annan syn.
– Jag nämnde inte ordet avsked utan jag pekade på en paragraf i kollektivavtalet med SJF, och när man har ett avtal med sin arbetsgivare så ska man naturligtvis följa det.
Men vad ville du säga med att peka på den paragrafen?
– Jag representerar arbetsgivaren och då måste jag ju upplysa om den relationen. Det innebär att om du är anställd hos någon så måste du iaktta ... ja... nej jag vill inte kommentera det, men jag kan dementera att jag hotat med uppsägning.
Både Kauranen och Gäre uppfattade mötet som hot om avsked?
– Om man vill kan man tolka vilket samtal som helst hursomhelst. Det skulle inte falla mig in att lägga munkavle på någon.
Berättar på SVT debatt
I dag berättar journalisterna själva på SVT Debatt om att Hässleholms lokalpolitiker varit så missnöjda med Norra Skånes kritiskt granskande journalistik att de vänt sig tidningens styrelse, med krav på en mer positiv kommunbevakning. Det ledde till att tidningens styrelse pressade chefredaktören att agera neråt i organisationen, skriver Önell och Kauranen, som nu hoppas att Justitiekanslern – JK – kommer att granska ärendet. Tidningens ledning har tidigare dementerat Kauranens och Önells version, medan journalisterna på Norra Skåne och Skånska Dagbladet, med samma ägare, mangrant står bakom Önell och Kauranen.
”Pinsamt och anmärkningsvärt”
Publicistklubbens ordförande Björn Häger reagerar i dag starkt på den här ovanliga historien.
– Det är pinsamt och anmärkningsvärt om man håller tillbaka kritiskt granskande journalistik efter påtryckningar av politiker. Det tror man ju inte förekommer i Sverige. Särskilt anmärkningsvärt känns det ju så här dagen före Pressfrihetens dag.
Hotad landsortspress
Björn Häger pekar på att den lokala journalistiken redan är alltmer hotad med krympande ekonomiska ramar och koncentrerade ägarmonopol, och menar att i det läget är det särskilt viktigt att stå upp för en oberoende lokaljournalistik.
– Det har ju varit ett friskhetstecken med den ägarlösning de har på Norra Skåne och Skånska Dagbladet (med en fristående andelsägarförening som ägare). Men då är det också särskilt viktigt att de visar att de står för en självständig journalistik som inte faller undan för påtryckningar, det handlar ju om hela tidningens trovärdighet.