Sveriges statsminister Ulf Kristersson hade möte och pressträff med Finlands statsminister Petteri Orpo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Rosenbad i fredags. Foto: Anders Wiklund/TT

Amnesty Sápmi ställer kravlista till Sveriges regering

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson hade i fredags möte om skogen med Finlands premiärminister Petteri Orpo och EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen.

Amnesy Sápmi ställer sig nu starkt kritiska till varför inga samiska representanter blev inbjudna till mötet.

”Det vittnar om en nonchalans för Sveriges folkrättsliga förpliktelser”, skriver de i ett pressmeddelande.

I fredags besökte EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, Sverige där hon hade ett möte med Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Finlands premiärminister Petteri Orpo.

Mötet hade stort fokus på skogsfrågor och den gröna omställningen.

Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace har ställt sig kritiska till att de inte var inbjudna utan att mötet bara hade representanter från svensk skogsindustri.

Även Amnesty Sápmi ställer sig nu starkt kritiska till mötet och ifrågasätter varför samiska representanter inte fick en inbjudan då frågorna berör samiska intressen och rättigheter.

”Marken krymper”

– På bara 60 år har lavrika skogsmarker, som är helt avgörande för renbetet, minskat med 71 procent i Sverige. Det visar forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet. Marken krymper och renens mat försvinner med dagens kalhyggesbruk, säger Kerstin Andersson från Amnesty Sápmi i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har förväntningar på att regeringen involverar samiska representanter i alla diskussioner om skogsbruk i renbetesområden, även vid möten med EU-representanter. Dessutom bör regeringen tydliggöra respekten för urfolksrätten i sina ägardirektiv till Sveaskog.

Amnesty har nu skrivit en kravlista där man kräver att statsministern och regeringen i enlighet med urfolksdeklarationen ska agera.

Man vill bland annat ge det samiska folket inflytande och makt i saker som berör dem, att man sluta exploatera samisk mark utan fritt, informerat förhandssamtycke och klimatomställa på ett sätt som är snabbt och rättvist och som bygger på samisk kunskap och respekterar samers rättigheter.

SVT Sápmi har sökt Ulf Kristersson utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.