Foto: Johan Nilsson/TT

FN kritiserar Sverige för markexploateringar i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Samernas rättigheter måste skyddas bättre mot markexploateringar.

Det skriver FN i en ny rapport.

FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter har släppt en ny rapport.

Där konstaterar man att samernas rättigheter mot markexploateringar exempelvis gruvdrift måste skyddas bättre.

Precis som Amnesty gjorde tidigare i år så kritiserar nu FN konsultationsordningen. De föreslår bland annat att staten ska utbilda myndighetsanställda om vikten av att konsultera samer.

Utmaningar med konsultationsordningen

Den 1 mars utvidgades konsultationsordningen som innebär att kommuner och regioner måste konsultera urfolket i viktiga frågor, till exempel innan man säger ja till ett vindkraftverk.

Som SVT Sápmi har rapporterat tidigare innebär den flera utmaningar. Lagen innebär inte något medbestämmande utan enbart att samerna har rätt få tycka till. Sametinget har redan konstaterat att det finns en stor risk att de inte kommer mäkta med det mängden konsultationer.

– Då kommer det bli en lavin med konsultationsförfrågningar. Vi har gjort en bedömning att det skulle behövas flera nya tjänster för att hantera det, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson till SVT Sápmi.

Lyfter fram sanningskommissionen

FN understryker också vikten av sanningskommissionen och skriver som en rekommendation till staten att de ska se till att kommissionen har tillräckliga resurser för att få fram all tänkbar information. Och att svenska staten också sedan behöver ta till sig av det som kommer fram inom kommissionens arbete.

Kommittén granskar återkommande FN:s medlemsländer och riktar flera rekommendationer till Sverige på en rad områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.