Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Delar ur veckans 15 minuter från Sápmi där Nato-frågan diskuteras ur ett samiskt perspektiv. Foto: SVT

Stor oro i Sápmi efter Nato-inträdet: ”Förstår inte renskötseln”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har nu varit medlem i Nato i en månad.

Men inträdet i försvarsalliansen skapar oro i Sápmi.

– Det är en oro för rennäringen, säger Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, i säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi.

Både Sverige och Finland har nu blivit medlemmar i Nato.

Men i Sápmi finns det en stor oro över Nato-medlemskapen – och vad det ska innebära för det samiska samhället och rennäringen.

Sverige och Nato

– Vi är inte odelat positiva. Vi blir utpekade mål vid ett eventuellt angrepp och vi har ingen beredskap. Det blir mer övningar, även utländska förband som inte riktigt förstår rennäringen, säger Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, i säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi.

”Mer trafik vid gränsen”

I Finland har man sett vissa förändringar sedan Nato-inträdet.

– Renskötarna har sett att trafiken vid östra gränsen har ökat. Det påverkar ju renskötseln för det finns outnyttjade betesmarker vid ryska gränsen. På några ställen har Finland satt upp stängsel med modern teknik, säger Tina Sanila Aikio, ordförande i föreningen Sámi Bálgosat på finsk sida och fortsätter:

– Jag bävar för vad det allmänna försvarsavtalet med USA ska medföra. Vi har inga exakta uppgifter om det men ett av områdena som Finland har öppnat för USA är Ivalo i finska Sápmi. Man har inte haft konsultationer om det, inte ens med Sametinget.

”Oro för rennäringen”

Även Sverige har ingått ett avtal med USA.

– Jag har tagit upp frågan med departementet men de kan av olika skäl inte svara så jag vet inte innehållet mer än att man förbinder sig att tillhandahålla övningsmark. Det är en oro för rennäringen, säger Rannerud.

Men båda är eniga om att genom dialog och samarbeten kan rennäringen samverka med Nato.

– Om staten och Försvaret respekterar våra rättigheter till markerna och följer principerna i FN:s urfolkskonvention, då kan vi samverka. Det behövs regler för hur samarbetet ska genomföras. Vi ska också veta att eventuella merkostnader och skador ersätts, säger Sanila Aikio.

SVT Sápmi har sökt försvarsmakten som har lovat återkomma om en eventuell intervju.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 15:40 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet