Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SD-politiker: Taiwan bör få militärt stöd – precis som Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

EU bör bistå Taiwan militärt om ön anfalls av Kina. Det säger Markus Wiechel, SD-ledamot i utrikesutskottet – trots att detta inte är partiets officiella linje.

– Att utveckla relationerna mellan länderna är inte bara nödvändigt utan även positivt för båda, säger han.

Markus Wiechel (SD) är just nu på besök i Taiwan med en delegation sverigedemokrater.

Delegationen har träffat framträdande representanter i den taiwanesiska regeringen, däribland utrikesministern och finansministern, och ska även träffa Taiwans president Tsai Ing-wen.

– Vi ser Taiwan som ett självständigt land. Det är de facto en självständig nation, säger han.

Bör EU stötta Taiwan militärt vid en eventuell konflikt? 

–  Ja. Naturligtvis ska Taiwan få stöd på olika sätt precis som vi har stöttat Ukraina.

”Positivt för båda”

Markus Wiechel sitter i riksdagens utrikesutskott och är ordförande i Europarådets svenska delegation. Han beskriver Taiwan som en av världens mest framstående demokratier och som världsledande inom innovation, företagande och utbildning.

–  Att utveckla relationerna mellan länderna är inte bara nödvändigt utan även positivt för båda.

Sverigedemokraterna har den senaste tiden profilerat sig alltmer som ett pro-taiwanesiskt parti. I en debattartikel i Expressen förra månaden skriver Markus Wiechel och partikollegan Aron Emilsson, ordförande i utrikesutskottet, att Kina kan avskräckas från att inleda en konflikt med Taiwan med ett tydligt stöd till regeringen på Taiwan.

Motioner för Taiwan

I riksdagen har motioner skrivits för att släppa in Taiwan i värmen. Björn Söder, även han riksdagsledamot för SD, frågade i mars utrikesminister Tobias Billström (M) om regeringen vill släppa in Taiwan som samarbetspartner i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Partikamraten Nima Gholam Ali Pour, som deltar i delegationen till Taiwan, skrev i april en motion om att regeringen bör verka för att ta in Taiwan i WHO. Och i Europaparlamentet har Charlie Weimers drivit en linje om att fördjupa relationerna med Taiwan.

Efter intervjun med Markus Wiechel ringer SD:s presstjänst upp. De vill förtydliga att linjen att EU bör bistå Taiwan militärt inte är partiets officiella hållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.