Anders Bäck på Skatteverket är inte förvånad över att bankerna hjälper sina kunder med avancerad skatteplanering. Foto: SVT

Skatteverket: Kan vara brottsligt av bankerna

Uppdaterad
Publicerad

Banker som hjälper rika kunder att gömma pengar i skatteparadis kan göra sig skyldiga till brott. Det säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket i SVT:s Agenda.

Uppgifterna som läckt ut från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama, visar bland annat att den svenska banken Nordea via sitt kontor i Luxemburg skapat hundratals brevlådeföretag åt förmögna kunder. Syftet har bland annat varit att kunna undkomma skatt. 

– Det är en nyhet för mig, men jag är inte förvånad. Jag tror att bankerna vill tjäna pengar och det här är ett sätt att hjälpa rika kunder, säger han i SVT:s Agenda.  

Panama-dokumenten

Men det som bankerna gör kan vara brottsligt, säger han.  

– Det skulle kunna röra sig om anstiftan eller medhjälp till skattebrott. Men jag har för lite information för att göra en bedömning.

Allt mer komplicerade upplägg

Historiskt sett brukade personer som ville dölja pengar placera dem på konton i Schweiz. Men i takt med att banksekretessen hävts  och informationsutbytet mellan olika länder ökat har också uppläggen för att placera pengar blivit allt mer avancerade. De hemliga brevlådeföretagen har dykt upp för att pengarna ska bli svårare att spåra. Men det finns inga säkra skatteparadis längre, säger Anders Bäck.

– I dag får vi information som vi bara hade kunnat drömma om tidigare, säger han.

Samtidigt blir utredningarna allt mer komplicerade och utdragna.  

I förra veckan hade vi ett fall där vi använde oss att informationsbytesavtal i 14 olika länder. Men vi lyckades hitta dem, och kunde beskatta pengarna. 

– Vi ser fram emot att ta del av underlaget, precis som tidigare läckor. Det är ett sätt att komma närmare de skattepengar som göms utomlands och kunna beskatta de personerna, säger han.

Klicka på bilden högst upp i artikeln för att se intervjun

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet