Foto: TT

Skrämmande besiktningsresultat på långtradare

Uppdaterad
Publicerad

Skicket på långtradare i Sverige är skrämmande enligt Bilprovningen. Sex av tio långtradare som besiktigades förra året underkändes.

Under 2013 besiktigades drygt 23.000 tunga släp över 3,5 ton.

Av dessa underkändes i genomsnitt 61 procent. Vissa län sticker ut. I Västmanland underkändes 81 procent och  i Västernorrland 80 procent.

I Uppsala var siffran 71 procent. Bäst, ifall man nu kan tala om det i det här sammanhanget, är siffrorna i Jönköping och Västra Götaland med 55 procent underkända släp.

– Vid en allvarlig händelse eller halt väglag så är ju risken att råka ut för en trafikolycka större. Ett tungt ekipage med bil- och släp som krockar med en personbil, där vet man ju vad resultatet blir, säger Morgan Isacsson som är tekniskt ansvarig för kontrollbesiktiningen på Bilprovningen.

Bromsarna har flest anmärkningar

Det är framförallt bromsarna som inte håller måttet vid besiktningen. Knappt hälften av alla nedslag rör just bromsar. Samtidigt visar siffror att även 6 av 10 lastbilar underkänns i bilprovningen. 

– Det här är ju en komplex fråga och det är ju inte roligt med såna här mörka siffror. Många av de här anmärkningarna rör sig om ojämn bromsverkan och med det menas att fordonet inte är utan bromsar, istället är det ojämnt mellan axlarna, säger Ulric Långberg, branschansvarig på Sveriges Åkeriföretag. 

– Bromskraften är alldeles för låg och den orkar inte bromsa upp sin egen last vilket gör att det blir mycket längre bromssträcka,  säger Isacsson på Bilprovningen.

Var tjugonde släp får körförbud

Fem procent, var tjugonde släp, får körförbud direkt vid besiktningen.

– Man utsätter ju faktiskt övriga trafikanter för en risk, lastbilschauffören utsätts också för en risk men de som har mindre fordon utsätts för en större risker. Och har lastbilen dåliga bromsar så är ju risken mycket större, säger säger Morgan Isacsson som är tekniskt ansvarig för kontrollbesiktiningen på Bilprovningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.