Svinnet i Sveriges butiker uppgår till miljardbelopp varje år.

Stölder för miljarder från svenska butiker

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljarder kronor försvinner varje år från de svenska butikerna på grund av stölder och snatterier. Det visar en ny rapport från Svensk handel.

– Det är en enorm summa och ett jätteproblem förstås, bland annat på grund av de arbetsmiljömässiga problem som det här innebär, säger Per Geijer som är säkerhetschef på organisationen Svensk handel.

Säljs vidare

Dyra jackor, smink och kött. Det är varor som ofta stjäls från Sveriges butiker. Inte sällan handlar det om varor som sedan kan säljas vidare.

Enligt en ny undersökning som Handelns utredningsinstitut gjort på uppdrag av Svensk handel försvinner varje år sex miljarder kronor ut ur den svenska butikerna genom stöld och snatteri.

I kartläggningen ingår 1.100 personer från både butikskedjor och mindre butiker. Stöld och snatteribortfallet motsvarar 1.290 kronor för varje svenskt hushåll.

Leder till prishöjningar

– Rent ekonomiskt förlorar vi som samhälle på det här genom momsintäkter och de förluster som handlarna har sipprar naturligtvis ner till konsumenterna förr eller senare. Det i form av höjda priser, säger Per Geijer.

Per Geijer tycker nu att hela snatteribegreppet borde göras om så att snatteribrott oftare klassas som stöld. För som det är nu tycker han inte att varken lagstiftare eller polis tar problematiken på allvar.

– Det här är ett brott som man ser mellan fingarna med tycker jag. Bara begreppet snatteri sänder en signal om att det här brottet inte är särskilt allvarligt. Det är mycket olyckligt.

Stölder i siffror

  • 4,4 miljarder kronor av det kriminella svinnet är externt, det vill säga kundstölder.
  • Stölder som begås av personal och chefer, uppskattas till drygt 1,6 miljarder kronor.
  • Inom dagligvaruhandeln är kött, särskilt oxfilé, den överlägset vanligaste stöldvaran. I sport- och fritidshandeln är det jackor som stjäls mest, enligt handlarna.
  • Rapporten bygger på en webbenkät till 6.771 av Svensk Handels medlemsföretag. Totalt medverkade 1.122 företag, eller 16,6 procent av de tillfrågade. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.