Svensk miljöpolitik har brister

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är bra på att minska koldioxidutsläpp, men sämre på att skydda biologisk mångfald. Vi är bra på grön skatteväxling, men dåliga på att fördela skattebördan, enligt en ny OECD-granskning av Sveriges miljöpolitik.

OECD, i-ländernas ekonomiska samarbetsorganisation, gör med jämna mellanrum sådana här undersökningar om alla sina 34 medlemsländer.

Sverige har tidigare granskats två gånger, 1996 och 2004, och precis som tidigare blev det mycket beröm den här gången.

– I allt väsentligt är det en mycket positiv genomgång, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar, säger Simon Upton, chef för OECD:s miljösekretariat.

Ojämn skattebörda

På plussidan framhåller han främst den svenska klimatpolitiken. Minskningen av växthusgasutsläppen är en av de mest omfattande i världen, och andelen förnyelsebara energikällor är extremt hög.

– Ni har lyckats frikoppla utsläppsminskningen från den ekonomiska tillväxten och visat att det går att ha båda samtidigt. På det området är ni bäst i världen, säger Upton.

Han berömmer också den gröna skatteväxlingen och den höga koldioxidskatten – men varnar för att skattebördan är ojämnt fördelad.

– Det mesta betalas av hushållen, medan många företag är undantagna. Ni behöver finna nya vägar för att behålla allmänhetens stöd. Det hela är en fråga om balans, säger Upton.

Hård press i skogen

I OECD:s granskning, som presenterades i Stockholm på onsdagen, kritiseras Sverige också för att vi inte alltid är så bra på att skydda faunan och floran, och de marina miljöerna.

– Era skogar är väldigt intensivt utnyttjade av skogsbruket, säger Upton.

Ett annat problemområde är de svenska miljömålen. OECD anser att de behöver bli effektivare och tydligare. Det bör tydligt sägas vilka av målen som kan nås i en nära framtid, och vilka som inte gör det, och vilka som kräver internationella insatser, som klimatförändringarna.

Miljöminister Lena Ek håller med om att det finns flera områden där Sverige måste bli bättre, exempelvis koldioxidutsläppen från trafiken.

– Transportsektorn är fortfarande ett stort problem, men jag tror att vi är nära att vända kurvan även där, säger hon.

Fakta: OECD och klimatet

  • OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) är i-ländernas ekonomiska samarbetsorganisation. Antalet medlemsländer är i dagsläget 34.
  • Organisationen för statistik över ländernas klimat- och miljöarbete. Den visar att Australien, Luxemburg, USA och Kanada har de största utsläppen av växthusgaser bland medlemmarna. I andra änden på listan ligger Frankrike, Spanien, Ungern, Portugal, Sverige, Schweiz och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.