Stockholms Stadsmuseum öppnar dagen till ära sina dörrar för vigsel. Vigselbevis utfärdas på papper tillverkat av fibrer från regalskeppet Vasa:s ankartross.
På Gotland anordnar man för första gången drop-in bröllop den 12/12/12, vilket inte enbart har lockat fram kärlekskranka gotlänningar.
– Vi vet att det även kommer folk från fastlandet för att gifta sig här och det tycker vi är jättehäftigt, säger Åsa Höjer, kommunikatör på Svenska kyrkan och en av initiativtagarna till drop-in vigslarna på Gotland.
Ett vinnande koncept
I samband med prinsessan Estelles dopdag i maj anordnade Gotlands församlingar för första gången drop-in dop. Succén var ett faktum och under 5 timmar döptes 29 barn och vuxna. Inför den 12 december 2012 bestämde de sig för att prova det vinnande konceptet igen, fast den här gången med vigslar.
– I december ett ”vanligt år” är det inte särskilt många vigslar inplanerade här, eller särskilt många turister som väljer att komma hit för den delen säger Åsa Höjer.
Den 12 december i år har mer än 34 par redan bokat in sig och många fler förväntas komma oanmälda till de 14 kyrkor på Gotland som erbjuder drop-in bröllop.
– Jag trodde väl lite att det var en kul grej men att ingen skulle hoppa på det, men vi har redan fått in flera bokningar och många har hört av sig och visat intresse, så det verkar bli stort, säger Per Mellqvist som är kyrkoherde i Dalhems församling på Gotland.
Intresset är stort även i andra delar av Sverige och i bland annat Nyköping kan man denna dag gå till Tingshuset för en borgerlig drop-in vigsel.
Jämna datum lockar
– Det har ju varit populärt med jämna datum, exempelvis 11/11/11, sen tror jag att det är många par som länge tänkt på att vigas men aldrig kommit till skott, säger Åsa Höjer.
När drop-in dopen anordnades på Gotland så kom folk i alla åldrar för att döpas, från 7 veckor till 68 år gamla.
– Det känns som att det är lite likadant med vigslarna, att det kommer folk som har tänkt på det länge men aldrig gjort slag i saken. Man tänker att det kommer kosta för mycket eller bli för stort. På det här sättet blir det rätt lätt, det är bara att smita iväg och gifta sig och sen åka hem igen, säger Åsa Höjer.
Även i Stockholms stadshus har man märkt av ökad efterfrågan denna dag.Eftersom att den 12 december är en vardag så hålls inga vigslar i stadshuset, men betydligt fler än vanligt har kontaktat deras vigselförrättare för att bli vigda på andra platser denna dag.
– Hade den 12 december infallit på en lördag så hade det varit fullbokat här för länge sen, säger vigseladministratör Bettina Annerstedt på Stockholms stadshus.