Svenska diplomater misstrodde Wallenberg, något som kan ha beseglat hans öde några år senare. Foto: SVT

15 kilo guld kan ha blivit Wallenbergs fall

Uppdaterad
Publicerad

När Raoul Wallenberg greps av ryssarna i Budapest 1945 förde han med sig 15 kilo guld och smycken värda en förmögenhet. Det kan vara en anledning till att han häktades, menar forskare Bengt Jangfeldt.

Detaljerna kring Raoul Wallenbergs häktning och försvinnande har länge gäckat både historiker och den svenska regeringen. Trots påtryckningar har företrädare för Ryssland inte bringat klarhet i varför Raoul Wallenberg försvann.

I en ny bok av forskaren Bengt Jangfeldt avslöjas helt nya detaljer om hur det gick till när Wallenberg hamnade i ryssarnas händer.

När Wallenberg greps beslagtog ryssarna hans lånade lyxbil, en Studebaker. i bensintanken hade svensken gömt mellan 15-20 kilo guld och smycken. Ryssarna hittade guldet och fattade misstankar mot Wallenberg som inte hade berättat om värdesakerna i bilen.

Trodde det var nazi-guld

Ryssarna trodde Wallenbergs guld tillhörde nazisterna och den tyske SS-ledaren Heinrich Himmler. Därför häktades svensken, skriver Svenska Dagbladet.

-Det är en rimlig tolkning att ryssarna trodde att det var nazi-guld som Wallenberg ville undanhålla Röda armén. Förklaringen till att Wallenberg greps kan alltså vara ganska banal, säger Bengt Jangfeldt till SvD.

Diplomater misstrodde Wallenberg

Samtidigt började svenska diplomater i Budapest också att misstro Wallenberg, menar Bengt Jangfeldt. När den svenska beskickningen i Budapest plundrades av Röda armén – tillsammans med 150 depositioner med värdesaker – så misstänktes Wallenberg ha lagt beslag på guldet.

Misstron mot den svenske diplomaten på hemmaplan kan också ha fått ödesdigra konsekvenser. Drygt ett och ett halvt år efter Wallenbergs gripande fick den svenske ambassadören i Moskva träffa diktatorn Josef Stalin. I boken beskriver Bengt Jangfelt hur ambassadören inte alls kräver att få veta var Wallenberg finns. Istället säger han till Stalin: ”Jag är personligen övertygad om att Wallenberg fallit offer för en olycka eller för rövare”.

Josef Stalin svarade därpå: ”Jag ska ta mig an Wallenberg-fallet”

Det kan ha varit svenskens dödsdom. Varför Raoul Wallenberg, enligt boken, hade stora mängder guld och smycken i bilen när han blev stoppad framgår inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.