”15 miljarder att avskaffa barnfattigdom”

Uppdaterad
Publicerad

220.000 barn lever under fattiga förhållande i Sverige. Något Håkan Juholt pekat på sedan han klev in på den politiska scenen.

Nu kommer ny forskning som visar att det skulle kosta 15 miljarder att avskaffa barnfattigdomen i Sverige. Ungefär lika mycket som regeringens planerade femte jobbskatteavdrag.

Olika sätt att räkna

Det finns olika sätt att räkna, men den metod som har fått störst genomslag är Rädda barnens. Den tittar på om barnfamiljernas disponibla inkomst räcker till det mest nödvändiga.

När nu allt fler talar om fattiga barn så är det lätt att få intrycket av att problemet har ökat. Men sedan det värsta året 1997 har faktiskt antalet fattiga barn i Sverige minskat. Det är först det senast granskade året, 2008, som kurvan vänt upp något. I dag är cirka 11,5 procent av de svenska barnen fattiga. 1997 var siffran 22,3 procent.

Går att utrota

Men det går att utrota barnfattigdomen. Det har en av landets mest välkända forskare på området, Tapio Salonen, räknat ut. Slutsatsen publiceras i tidskriften Socialpolitik senare i maj. 15 miljarder kronor skulle det kosta.

-Om det nu är så att man är väldigt överens om att barnfattigdom egentligen borde tillhöra det förgångna och att man vill avskaffa detta så har vi nu satt en prislapp på barnfattigdomen. Det skulle kosta 15 miljarder att avskaffa den. Det är ungefär som det femte jobbskatteavdraget, säger Tapio Salonen.

Men även jobbskatteavdraget leder väl till att barnen får det bättre?

-Förmodligen marginellt därför att jobbskatteavdraget inte når fram till de hushåll som har den sämsta ekonomi.

Niklas Forsberg

niklas.forsberg@svt.se

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.