Arkivbild från 2007: Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker Arbetsförmedlingen i Linköping. Foto: Scanpix

2,1 miljarder ska ge jobb till långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa ytterligare 2,1 miljarder under de kommande fyra åren för att förhindra att långtidsarbetslösheten ökar.

I augusti var omkring 105 000 personer i Sverige långtidsarbetslösa. Det är fler män än kvinnor som just nu saknar ett jobb.

I ett försök att bryta långtidsarbetslösheten satsar regeringen 2,1 miljarder kronor i höstbudgeten på fler åtgärder. Det handlar dels om utbildningsplatser, men främst om fler praktikplatser.

Höstbudgeten 2012

–Den här satsningen är viktig eftersom den innebär att man kan mota långtidsarbetslösheten och hjälpa människor tidigare. Och det tycker jag är väldigt prioriterat, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till Rapport.

Regeringen föreslår nu därför ytterligare 9 500 platser i arbetspraktik nästa år och 4750 fler platser under valåret 2014.

Nu ställer man hårdare krav på att Arbetsförmedlingen ska knyta kontakter med arbetsgivare för att få fler att ställa upp med praktikplatser, enligt Hillevi Engström.

–De som löper risk för långtidsarbetslöshet ska kunna få hjälp av Arbetsförmedlingen från första dagen, med till exempel praktikplats, säger hon.

Fakta: Regeringens förslag på satsningar

* Även personer över 25 år som saknar fullständig grund- eller gymnasieutbildning ska ges möjlighet till studiemotiverande utbildning i upp till tre månader på folkhögskola under 2013 och 2014.

* Antalet arbetspraktikplatser ökar med 9 500 under 2013 och 4 750 under 2014.

* Taket i det särskilda anställningsstödet (SAS) har höjts från 750 till 890 kronor per dag. Den tillfälliga höjningen, som gäller 2011-1013, ska permanentas. De gäller också möjligheten till handledarstöd.

* Möjligheten till arbetsmarknadsutbildning i sysselsättningsfasen ska fortsätta gälla under 2013.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet