”200 islamistiska extremister i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Säpos kartläggning av islamister i Sverige visar att det finns närmare 200 extremister. Det uppger en källa för Aftonbladet dagen innan kartläggningen överlämnas till regeringen.

Källan säger också till Aftonbladet att 70 till 80 procent av islamisterna ingår i någon form av våldsbejakande nätverk medan resten ska vara enstöringar med kontakter utomlands.

Dåvarande integrationsministern Nyamko Sabuni aviserade uppdraget redan på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari.

-Jag beställer den här kartläggningen av islamistiska miljöer och organisationer, som rekryterar. För vi behöver veta mer och för att få veta så måste det göras i form av en beställning till Säpo, sade Sabuni i Sälen.

Filmklipp på nätet

Ett exempel på just denna rekrytering är det filmklipp som i november dök upp på nätet och där en man som kallar sig Abu Zaid, på svenska, uppmanar personer att resa till Somalia och ansluta sig till den väpnade islamistiska organisationen al-Shabaab.

-Det är inte första gången som al-Shabaab använder den här formen av propaganda för att få ner folk till regionen. Vi har ju varnat under flera år för att svenska ungdomar åker ner till just konfliktområden och deltar i verksamhet och det är olyckligt, sade Malena Rembe från Säpos kontraterrorismenhet när hon medverkade i Agenda för två veckor sedan.

Enligt Aftonbladet har fyra svenskar hittills dömts för terrorbrott i Sverige. Två män från terrororganisationen Ansar al-Islam dömdes 2005 för förberedelse till terroristbrott till fem respektive fyra och ett halvt års fängelse.

I förra veckan två unga män till flera års fängelse för stämpling till terroristbrott. De båda männen planerade en självmordsattack i Somalia.

Unga män i riskzonen

Enligt Säpo är det mycket viktigt att tidigt fånga upp de här unga männen eftersom männen upplever att de inte har några andra möjligheter än att dras in i olika våldsbejakande miljöer.

Under lång tid har Säpo sett att det allra viktigaste är att arbeta förebyggande.

-Det bör bedrivas på flera olika plan och av många olika aktörer i samhället, sade Malena Rembe från Säpos kontraterrorismenhet i Agenda.

Birmingham rekryteringsbas

En stad i Europa som lyckats väl med att fånga upp några av de här unga männen och avprogramera dem är Birmingham i Storbritannien. Staden har en stor muslimsk befolkningsgrupp och av en miljon invånare är ungefär 150.000 muslimer.

För två år sedan pekade den brittiska säkerhetstjänsten MI5, i en hemlig rapport, ut Birmingham som ett tillhåll för muslimska extremister och som en viktig rekryteringsbas för al-Qaida.

-Jag var inte där fullt ut men jag hade kunnat halka dit. Brist på valmöjligheter gör en väldigt arg, berättade Assad Mahmood för Agendas reportageteam som besökte Birmingham i höstas.

Via en fritidsgård kom Assad i kontakt med Recora, ett nätverk som arbetar med att förebygga radikalisering, och tack vare att Assad fick en mentor så förändrades hans liv.

-Han vet att jag och andra personer finns tillgängliga för honom. Projektet är framgångsrikt för att det inte är tidsbegränsat, förklarade Atif Iqbal som är mentor vid Recora Institute.

Viktigt med dialog

Mahmoud Khalfi är talesperson för religiösa frågor vid Islamiska förbundet i Sverige. Enligt honom är det inte är vanligt att unga män för fram extrema åsikter, men det förekommer.

-Extremism finns överallt, inte enbart hos muslimer. Men det finns sådana åsikter och tolkningar av islam. Genom dialog och direktkontakt är det många som vi påverkar att ändra åsikt, säger Khalfi, som även är ordförande i Stockholms moské.

-Det gäller att förankra idén att islams budskap är barmhärtighet, gemenskap, brödraskap och att vara en god medborgare. Vi försöker utbilda våra ungdomar i islams värderingar så att de inte hamnar snett i extremism eller våld.

Framgångsrik modell

Det finns sedan många år väl beprövade metoder att tala potentiella terrorister till rätta, enligt Abd al Haqq Kielan , som är imam i moskéerna i Jordbro och Eskilstuna. Själv lutar han sig mot en jemenitisk domare, Hamoud Abdulhamid al-Hitar, som har utvecklat en framgångsrik modell.

-Den går lite förenklat ut på att vi gör en överenskommelse med dem som vi vill omvända. Vi säger att vi ska ha en diskussion och om dom lyckas omvända oss så ska vi följa deras väg. Och om vi lyckas omvända dem så ska de följa oss. Eftersom vi har mera genomtänkta argument så vinner vi, säger Kielan.

TT: Tror du att det är en metod som Säpo kan köpa?

-Det återstår verkligen att se, säger Kielan.

TT/Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.