Academedia fick fyra miljoner kronor i extra medel av Stockholms stad. Liksom för övriga lärare i kommunen var de extra pengarna öronmärkta för att höja lönen med två procent utöver den årliga lönerevisionen.
Endast två miljoner av de fyra gick till lönelyft för Acadesmias lärare i Stockholm. Något som upprörde såväl skolborgarrådet i Stockholm som Lärarnas riksförbund, vilket SVT Nyheter kunde rapportera tidigare i dag.
Academedias lärare fick alltså inte den höjning som kommunens lärare fick trots att det var en riktad satsning och att statistiken visar att friskolans lärare låg flera tusen kronor lägre per månad jämfört med de kommunanställda lärarna.
Men nu backar alltså företaget.
”Gjorde en felbedömning”
Academedia hävdade först att pengarna man fått från Stockholms stad gått till att höja lärarlöner i andra delar av landet samt till att höja enskilda lärares löner. Nu drar man tillbaka beslutet och skjuter till de två miljonerna extra till Stockholms lärare. Beslutet fattades vid ett extrainsatt möte efter SVT:s rapportering.
– Vi gjorde en felbedömning och väljer nu att fördela två miljoner till våra lärare i Stockholm, så att vi kan matcha kommunens höjning på två procent, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.
– Vi ville höja lönerna i hela landet men förstår att det slog fel efter reaktionen som uppstått, fortsätter hon.
Stockholms stad höjde lönerna med 5,8 procent och Academedia höjde med 5,2 procent i årets lönerevision. Nu skjuter man alltså till extra pengar så att hela den öronmärkta summan från Stockholms stad ska komma lärarna i Stockholm till godo.
Vill ha diskussion kring skolpengen
De pengar som ni fick extra i skolpeng från kommunen, gick de bara till löneökningar?
– Vi höjde lönerna med 72,5 miljoner i år, så ja och mer därtill.
Samtidigt är ju era löner fortfarande flera tusen kronor lägre?
– Vi arbetar med facket för att justera det. Vi vet att det finns lärare hos oss som ligger lågt.
Anser du att kommunen ska kunna ha mer insyn i hur ni använder skolpengen?
– Snarare måste vi diskutera hur skolpengen utformas. Det kan skilja så mycket som 20.000 kronor i skolpeng mellan två kommuner. Det gör det till exempel mellan elever som går på naturprogrammet i gymnasiet i Katrineholm respektive Eskilstuna.