För att öka lärarnas status och attrahera folk till lärarutbildningen har länge en diskussion om lärarnas löner pågått. En av kommunerna som nu satsar är Stockholms stad som höjt skolpengen för att kunna höja lönerna med två procent – utöver den årliga lönerevisionen.
Den höjda skolpengen går även till friskolorna – som har rätt att välja själva hur de vill använda pengarna. Nu höjs kritiken från Lärarnas riksförbund för att friskolekoncernen Academedia väljer att inte ge samma lönehöjning till alla lärarna i Stockholms stad.
– Det finns en stor enighet om att lärarlönerna måste upp och Stockholm stad har tagit ett rejält steg och satsat över 100 miljoner på det här. Det här är skattepengar som har delats ut också till friskolorna med motsvarande belopp och friskolorna använder dem uppenbarligen till något helt annat, säger Ragnar Sjölander, ordförande för Lärarnas riksförbund i Stockholm.
”Besvikelse”
Läraren Elin Helldén arbetar i en Academedia-skola i Stockholms innerstad. Hon känner frustration över företagets besked och över att lärare på friskolor i Sverige tjänar ungefär 3.000-4.000 under det som kommunanställda lärare tjänar.
– Det här beskedet ger en stor känsla av besvikelse, att man arbetar i motvind. Att man trots att man redan i dag ligger under flera tusen, att man nu har mindre möjlighet att komma upp i den nivån som kommunen har.
Höjer inte Stockholms lärarlöner
Det var i december 2014 som kommunfullmäktige klubbade igenom ett beslut om att 106,8 miljoner kronor skulle satsas i syfte att höja lärarnas löner. För att göra detta höjdes skolpengsschablonerna till både de kommunala skolorna och friskolorna i Stockholm. Fristående grundskolor och gymnasieskolor får i genomsnitt en höjning med cirka 613 kronor respektive 595 kronor per elev.
Flera friskolor har inte velat ge besked om man kommer att följa kommunens linje med att höja lönerna med ytterligare två procent. Academedia har dock valt att inte höja lönerna lika mycket som kommunen önskat. I ett PM skriver man:
”I dagsläget finns inga planer på att genomföra någon separat revision av löner just för lärare i Stockholm på grund av Stockholms stads beslut”
”Bedrövligt”
Skolborgarrådet Olle Burell är kritisk till Academedias beslut.
– Det här är bedrövligt när vi nu gör en ordentligt satsning på att öka läraryrkets attraktivitet och Stockholm som skolstad att vi inte kan säkerställa att det här också görs på friskolesidan. Vi gör ju det på Stockholms skolor och då borde man verkligen kunna göra det på alla skolor.
Burell anser att det är ett systemfel som gör att kommunen inte har i insyn i hur friskolorna disponerar pengarna.
– Vi har inga formella möjligheter att kontrollera detta och det är jag kritiskt till. Jag tycker att det är rimligt att om en kommun vill göra en särskild satsning ska vi kunna säkerställa att det kommer alla barn och ungdomar till godo i vår kommun.
Drygt 2.400 kronors skillnad
Friskolekoncernen Academedia är en av de största aktörerna med 300 skolor. I år gör företaget, som ägs av riskkapitalbolaget EQT en vinst på 432 miljoner kronor. Men trots vinsten tjänar en lärare på Academedia i snitt drygt 2.449 kronor mindre än en lärare som arbetar inom Stockholms stad.
– Vi har mer differentierade löner än vad kommunerna har, vi tittar inte så mycket på median eller medellöner utan vi tittar på individ, bra lärare ska ha bra betalt och det har de även hos oss, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.
Spritt Stockholmspengarna över landet
Enligt det kollektiva löneavtalet skulle 2014 års lönerevision ge en minst fyra-procentig ökning för Academedias medlemmar. Utöver det hoppades man från fackets sida att friskolekoncernen skulle ge en ytterligare ökning på två procent till alla lärare, för att följa de riktlinjer som Stockholms stad satt upp, det vill säga en genomsnittlig löneökning på totalt sex procent för lärarna. Så blev det inte. Den genomsnittliga löneökningen för Academedias Stockholmslärare blev 5,22 procent.
Academedia hävdar dock att man har spritt ut Stockholms stads pengar till lönehöjningar i hela landet.
– Vi verkar i hela landet och måste också se till att alla lärarnas löner höjs. Vad säger att just lärare i Stockholm ska ha högre löner än de i till exempel Norrköping. Så som Stockholms stad har gjort är något som alla kommuner måste göra, säger Paula Hammerskog.